Новини Събития

Девет държави от ЕС спряха да приемат заявления за визи от руски туристи

  13.09.2022 14:05  
Девет държави от ЕС спряха да приемат заявления за визи от руски туристи

Латвия, Литва, Естония, Полша, Чехия, Словакия, Дания, Белгия и Нидерландия не приемат вече документи за виза от руски туристи, съобщи Асоциацията на туроператорите на Русия (АТОР).

"Вече не приемаме документи от туристи от Латвия, Литва, Естония, Полша, Чешката република, Словакия, Дания, Белгия и Нидерландия", се казва в изявление.

В същото време някои държави продължават да издават визи на руснаци. Туроператорите отбелязват, че списъкът на лоялните държави от ЕС, които досега са издавали и продължават да приемат документи за виза за туристически пътувания, включва Италия, Испания, Гърция, Франция, Унгария и Кипър (национална виза, а не шенгенска).

Средно обработката на документите отнема около четири седмици, но ситуацията в различните консулства варира значително. Например, на унгарското консулство в Москва са необходими средно 15 календарни дни за издаване на виза, а на гръцкото консулство - 2,5 седмици. В същото време някои туристи трябва да преминат през всички процедури в гръцкото консулство за 5 дни.

"Колкото по-лоялна е една страна, толкова по-дълго време отнема получаването на виза, дори преди спирането на споразуменията, тъй като лоялността се изразява пряко в шумотевица и опашки. Такива страни вече са Франция, Испания и Германия. Още миналата седмица сроковете за получаване на визи за такива страни бяха месец и половина", казаха наблюдатели пред представители на АТОР. Анкета

Къде искате да пътувате през новата 2023 г.?


Резултати