Новини Събития

Айфеловата кула ще гасне в полунощ за икономии

   
Айфеловата кула ще гасне в полунощ за икономии

Една от най-известите забележителности в Европа - Айфеловата кула в Париж ще бъде осветявана по-кратко нощем за икономии на електричество. Това съобщи агенция Ройтерс, цитирайки кмета Ан Идалго. Франция обяви редица мерки като по-слабо отопление на обществените сгради и забрана за подгряване на водата в басейните, за да пести енергия тази зима. Така президентът Еманюел Макрон си поставя за цел да намали потреблението на индустрията, домакинствата и публичните власти с 10% в отговор на намаляването на доставките на газ от Русия и рекордното поскъпване на енергията.

Франция не е толкова зависима от руския газ, но рекорден брой прекъсвания в работата на ядрени реактори я принуди от износител да започне да внася електроенергия. В момента Айфеловата кула е осветена до 1 часа сутринта от осветителна система, която й придава златист блясък. В началото на всеки час, светлините присветват благодарение на 20 хил. мигащи крушки. Ако осветлението на кулата бъде изключвано 23.45 ч., това би спестило 4% от сега разходваната енергия, каза кметът на Париж

Идалго добави, че от 23 септември осветлението в обществените сгради във френската столица ще бъде изключвано в 22 часа. Водата басейните ще бъде нагрявана до 25 градуса, вместо до 26, а отоплението в обществените сгради ще бъде намалено до 18 градуса по Целзий. Париж очаква да получи годишна сметка от 90 милиона евро за 2022 г., с 35 милиона повече от обичайното дори при дългосрочни договори за електричество и газ, които не включват пълния размер на поскъпването на енергията.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати