Оферти

Пътешествие до Виетнам и Камбоджа

   
Пътешествие до Виетнам и Камбоджа

Екскурзия до Виетнам и Камбоджа

От: 14.11.2022 До: 01.12.2022

16 дни / 15 нощувки

Цена: 1 970 EUR

Има място в света, където никой не допива чашата до дъно... Може би защото нови и нови красиви преживявания „дебнат“ на всяка крачка. В страната, където хората вярват, че са потомци на дракони и там където планираме да отидем. Десет дни в страната, успяла да надмогне само за четири десетилетия. Заповядайте във Виетнам, за да се зърнем впечатляващите терасирани хълмове на северния район Сапа и да се срещнем с различните етноси, които го обитават. В старовремския чар на тесните улички и бамбуковите фенери на Хой Ан. В невероятния залив Халонг, известен с около 1600-те си острова и чудати скални форми, заслужено обявени през 2011 г. за едно от новите 7 природни чудеса на света. В делтата на река Меконг, където оризови полета, водни кончета, биволи и фермери в едно рисуват образа на държавата, съвзела се след пепелищата на войната... Из „царството на карста“ в Нин Бин и парка Фон На Ке Банг, където пейзажът е като изваден от филм...

Последвайте ни и в Камбоджа, до най-големият храмов комплекс в света – Анкор Ват, ярък спомен за величието на Кхмерската империя. Намиращ се в самата джунгла, между звуците и цветовете ѝ, храмът с право е oпределян като „сърцето и душата” на държавата – изображението му и днес намира място на националното знаме.

Приказката започва.

Програма:

14 ноември 2022: София – Сайгон (полети)

Отпътуване от София с пристигане в Южен Виетнам на следващия ден (15-ти) по обед.
 

15 ноември: Сайгон

Добре дошли във Виетнам! Получаване на визи на кацане и посрещане, след което тръгваме на обиколка из най-големия и модерен град на страната... В Сайгон (или Хо Ши Мин Сити, каквото е официалното му име) ще видим: катедралата Нотр Дам, Централната поща, Двореца на обединението, храма Каодай, Пагодата на нефритения император, пазарите Бан Ко и Бин Тай, Чолон (ще рече китайския квартал), пагодата Тиен Хау, Залата на Народната комисия... И закъде без „манджа стрийт“? По пътя непременно ще опитаме от местната храна, предлагана на десетките сергии наоколо (вкуснооо).

Нощувка в града.
 

16 ноември: Сайгон – делтата на Меконг – Сайгон

След закуска оставяме шума и суматохата на Сайгон зад гърба си и потегляме към делтата на река Меконг – един друг свят, съществуващ върху водата... Достигайки селището My Tho се качваме на лодка, за да достигнем един от островите под сенчести сводове от палмови листа. Ще слезем и ще се поразходим из селцето, чиито жители предлагат занаятчийски изделия, бонбони от кокосов орех, току-що откъснати тропически плодове и т.н. Може да послушаме местна музика, да се возим на конска каруца из селото или сампан в някой от страничните ръкави на реката, за да усетим начина на живот в делтата. За обяд ще пробваме някои местни специалитети от риба (риба тип „слонско ухо“ звучи обещаващо), оризови топки, кокосова салата...

Връщаме се в Сайгон вечерта. Ако все още имаме сили, можем да уредим посещение на пагодата Thien Hau в оживения китайски квартал на Сайгон или пък на фабрика за лакирани изделия.

Втора нощувка в Хо Ши Мин Сити (Сайгон).
 

17 ноември: Сайгон – Сием Рийп (полет) и Анкор Ват

Ранен трансфер до летището за сутрешен полет към Сием Рийп (Камбоджа), главният град в близост до Ангкор Ват.

Директно се отправяме към археологическата зона, разкриваща чудесата на силно развита цивилизация, управлявала по-голямата част от Югоизточна Азия в продължение на четири века. Започваме със забележителния Анкор Том – ще разгледаме Южната порта, загадъчните усмивки на лицата по храмовете Bayon, Baphoun и Phimeanakas, Терасите на Слоновете и на Прокажения крал.

След обедната почивка продължаваме с интересния храм Та Пром, известен с дърветата, чиито корени обгръщат и постепенно „завладяват” древните постройки. По-късно ще посветим целия следобед на „сърцето“ на Камбоджа – същинския Анкор Ват – огромен комплекс от различни храмови постройки, изградени между IX и XIII век, като много от тях са украсени с изящни орнаменти и барелефи. В центъра се извисяват и пет кули – най-високите сгради тук.

Денят ни ще приключи с разходка до хълма Phnom Bakheng, откъдето ще наблюдаваме залеза над древния град. Връщаме се в Сием Риеп. Вечеря на бюфет, по време на която танцьори Апсара ще показват майсторството си – ще се осмели ли някой от групата да имитира плавните движения? Абе, ще е тегаво...

Първа нощувка в Сием Рийп.
 

18 ноември: Сием Рийп и Анкор Ват

Малък по мащаб, но много красив. Такъв е храмът Банти Срей (Banteay Srei), който ще посетим сутринта. Изграден от розово-червен пясъчник, това е един от най-изящните и най-богато украсени храмове тук – по стените, фалшивите врати, прегради и екзотични фронтони могат да се видят флорални орнаменти и сцени от индуисткия епос Рамаяна. Ще  влезем и в храма Banteay Samre, а накрая ще се отбием у семейство, изкарващо хляба си с производството на палмова захар...

Следобед отиваме до езерото Тонле Сап, едно от най-големите находища на питейна вода в света и биосферен резерват на ЮНЕСКО от 1997 г. С лодка по река Kompong Phluk ще стигнем до главното населено място във водата, обитавано от около 3000 човека. В селцето има няколко училища, пагода и множество наколни жилища. Някои от тях са високи по 9 метра, за да устояват на променящото се ниво на водата. Ще се прехвърлим на по-малки лодки, за да прекосим мангровите гори и да разгледаме няколкото рибарски и фермерски плаващи селца, които са в постоянно движени напред-назад според нивото на водата в езерото. Ще изгледаме залеза на слънцето във водите на езерото Тонле и се връщаме в хотела за втора нощувка.
 

19 ноември: Сием Рийп – Дананг – Хой Aн (полет и 35 км по земя)

Свободно време преди обед, а после трансфер до летището за полет към Дананг, главният град в централната част на Виетнам.

Оттам ще се отправим на юг към Хой Aн (Hội An), където привечер ще можем самостоятелно да открием кулинарните богатства на града, разхождайки се из старинните му улички с дюкяни. И въпреки че славата на Hội An като международно пристанище по Пътя на коприната е отминала, занаятите са съхранени. До ден-днешен се носи славата на местните бояджии и шивачи, които правят тъкани и дрехи за всеки вкус с впечатляваща бързина – тук се шият красиви мъжки костюми, и то само за ден!

Първа нощувка в Хойан.
 

20 ноември: Хойан

Закусваме и потъваме в стария град, посещавайки най-известните забележителности на Хойан, като красивия Японски покрит мост, Китайско-виетнамската търговска къща Tan Ky, Китайските зали за събрания, Централния пазар и Музея на културата. Тази част от града е призната за световно културно наследство на ЮНЕСК още през 1999 г., заради богатата смесица от китайски, японски, виетнамски и европейски архитектурни стилове, датиращи още от XVI век. Не е трудно да си представим причината за толкова пъстра палитра – в годините на възход в пристанището на града непрекъснато са акостирали корабите на всички големи търговски нации в света.

Още свободно време следобед и втора нощувка в града.
 

21 ноември: Хойан – Златния мост – Хюе (175 км)

Сутринта ще се отправим на север покрай живописния плаж Lang Co и през превала Хай Ван. В близост до Дананг ще посетим и впечатляващия Златен мост! Завършен през 2018-та, „мостът с ръцете“ е дълъг около 150 м и свързва станцията на лифта с градините в планинския курорт Bà Nà Hills...

Следобед ще достигнем Хюе – една от старите столици на страната, със запазени и до днес чудесни архитектурни паметници... Започваме от Императорския град, седалище на династията Нгуен. Целият комплекс от храмове и дворци, построен за век и половина, съчетаващ традиционното със съвременното, показното с практичното, царското и религиозното със светското, е включен в списъка на ЮНЕСКО като световно културно наследство. Следващият обект е пагодата Тхъен Му (Thien Mu) или Пагодата на небесната дама, построена на брега на Ароматната река. Ще се отпуснем и разходим из градината на типична за Хюе къща. Нощувка в града.
 

22 ноември: Хюе – НП Фон На Ке Банг (230 км)

Сутринта ще се изкачим до великолепния мавзолей на император Мин Манг –красноречив пример за виетнамското разбиране, че „Смъртта не е краят, а е финалният етап от един живот, който ще премине в друг". Ако не сме успели да посетим нещо на предишния ден, то на този ще наваксаме.

След това ще се придвижим на север до националния парк Фон На Ке Банг, очакват ни около 4-5 часа по земя. По път ще видим и моста Хиен Луон (Hien Luong) на река Бен Хай, където е минавала разделителната линия между Севера и Юга по време на Виетнамската  войната (1955-1975 г).

Нощувка край парка.
 

23 ноември: НП Фон На Ке Банг

Покрити с гъста тропическа растителност карстови хълмове, тюркоазени реки и традиционни села и изключителни пещери – да, всичко това е Националният парк Фон На Ке Банг (PhongNha-Ke Bang), може би най-добре пазената тайна на Виетнам... Първата ни спирка, Райската пещера, е най-дългата суха пещера в Азия и е открита едва преди няколко години. Непретенциозният вход не подсказва смайващата ѝ красота. Е, няма да я обхождаме цялата, а само дотам докъдето ни заведат дървени платформи.

След това ще спрем при потока Nuoc Mooc за отдих и ще продължим по приятна горска пътека до мястото, където се сливат две реки. Мястото е чудесно за плуване, водите са сини, а издигащите се варовикови ридове наоколо допълват пейзажа. Ще се повозим с лодка и по р. Son, като ще посетим още Сухата и Потопената пещери...

Втора нощувка тук.
 

24 ноември: НП Фон На Ке Банг – Донгхой – Ханой (70 км + полет)

Малко свободно време сутринта, след което се отправяме към летището на близкия по-голям град Донгхой за следобеден полет към Ханой. Пристигане и трансфер до хотела. Нощувка.
 

25 ноември: Ханой

Днес ни очаква обиколката на Ханой. Първата ни спирка в е мемориалният комплекс на Хо Ши Мин. След нея продължаваме към Едноколонната пагода и Храмът на литературата, за да се запознаем по-добре с две от основните движещи сили на виетнамската култура – будизма и конфуцианството. Ще посетим Етнографския музей, който притежава голяма колекция от артефакти, свързани с културата на 54-те етнически групи в страната, а след това ще видим и централното езеро Hoan Kiem с известния червен мост.

Следобед ще се повозим на рикши из оживения стар квартал с неговите многобройни магазини, традиционни занаятчийници и най-вече – хилядите моторчета и скутери, толкова типични за улиците му. А след рикшите ще се разходим, за да изгледаме кукления театър върху вода, типичен за Северен Виетнам. Нощувка в града.

Кратка историческа справка за пътешественика:

Това традиционно изкуство води началото си от далечния XI век, когато от ежегодните разливи на Червената река се възползвали селските стопани, живеещи в района на делтата ѝ. Наводнените оризища се превръщали в подходяща сцена за скриване на кукловодите и дългите бамбукови пръчки за водене на куклите. 

26 ноември: Ханой – Нин Бин – Ханой – Лао Кай (220 км + влак)

След закуска тръгваме към провинция Нин Бин(Ninh Binh). Първата ни спирка е Хоа Лъ – столицата на страната по време на династиите Дин и ранната Ле (968-1009 г). Някога цитаделата е заемала площ от 300 хектара, докато сега се е запазила само най-интересната част от нея – храмове, издигнати през XI и XII век, посветени на императорите на гореспоменатите династии. Обяд в Tam Coc, където ще опитаме местни специалитети с козе месо и ориз. Който желае, може да покара колело по алеите и да напълни очите с красивите гледки и пищната зеленина наоколо. Там Кок (или „Трите пещери“) често е наричан „Халонг на сушата“, заради невероятната си природа. Лениво ще се спуснем с лодка по реката покрай карстовите гиганти, извисяващи се над оризовите плантации. Пригответе фотоапаратите, има какво да уловим в кадър! В късния следобед се връщаме в Ханой, за да хванем нощния влак за Лао Кай (Lao Cai), изходна точка за Сапа.  

Нощувка във влака, спални купета.

27 ноември: Лао Кай – Сапа (70 км)

Пристигаме в Лао Кай около 5:30 часа. След освежаване и закуска потегляме към Сапа (Sa Pả) по виещ се планински път. Построен преди век като селище, в което френските колонизатори са търсели спасение от жегата, днес Сапа е туристическият център на северозападен Виетнам. При все това, същинското очарование на града е извън него, в стъпаловидните оризови тераси и китните селца на етническите групи, обитаващи околните хълмове.

Оставяме багажа си в хотела и се спускаме на четири колела в долината Муун Хоа (Muong Hoa). Следва лека разходка из селцата Лао Чай и Та Ван,  населявани от по-тъмнокожите хмонг(Hmong) и зао (Dao). За да добием по-добра представа за бита на местните, даже ще посетим някои от домовете им.

Обядваме по пътя и се връщаме към градчето. Ще продължаваме да срещаме още етнически групи – хмонг, червените зао, зей и други. Ще походим по възвишението Хам Ронг (Ham Rong), докато стигнем ботаническата градина, откъдето можем да обхванем с поглед най-високата планинска верига във Виетнам, Фансипан (Phan Xi Păng) –осеяна с терасовидни оризища и дълбоки долини. Има и вероятност да попаднем и на представление на самобитни местни артисти. Нощувка в Сапа.
 

28 ноември: Сапа – Ханой (350 км)

Рано сутринта закусваме и се спускаме в ниското, Bac Ha – към царството на пъстрите пазари, където местните идват както за „алъш-вериш“, така и заради общуването. Ще се омешаме с представителите на други етнически групи от района, докато се пазарят или пийват оризова или царевична ракия, или просто бъбрят край сергиите с храна (като на филм, но по-яко). Ще преминем през околните селца, сгушени сред живописните природа...

Обядваме и хващаме новата магистрала до Ханой. Настаняване и нощувка. 

29 ноември: Ханой – Халонг (180 км)

Вече тръгваме на изток, към залива Халонг – смело можем да кажем, най-голямата забележителност на страната! Дотам ще пътуваме през плодородните земи в делтата на Червената река (Sông Hồng). На пристанището на едноименния град Халонг сменяме возилото и с кораба, построен по модела на някогашните джонки, навлизаме в защитената зона, част от световното природно и културно наследство. Ще плаваме сред този сюрреалистичен пейзаж от хиляди острови, сякаш изникващи от смарагдово-зелените води на залива. Ще опитаме от всичко, за което ни стигне времето: хапване на морски деликатеси, влизане в красива пещера, посещение на „плаващо” селище или на перлена ферма... Може и да поплуваме в залива, да ловим риба или да караме каяк. През нощта корабът ще е на котва между островите. Вечеря и нощувка на борда.

А сега нека се потопим в една от виетнамските легенди:

Халонг се превежда като «мястото, където драконът се спуска в морето». Според легендата, островите в залива Халонг са създадени от огромен дракон, слязъл от планините. Щом излязъл на брега, ударил с опашка и земята се вдлъбнала, а когато потънал в морето, долините, издълбани от опашката му, се изпълнили с вода, над която останали да стърчат едва няколко късчета земя. 

Според друг прочит на тази история, когато местните жители се сражавали с китайските окупатори, боговете изпратили семейство дракони да защитят земите им. Драконите започнали да плюят скъпоценни камъни, които се превърнали в острови и островчета, формирайки защитна стена. Благодарение на нея хората отстояли земята си, а после създали държава с името Виетнам.

Самият залив  включва повече от 3000 острова, както и отвесни скали и пещери. Някои от тях приличат на различни животни, а една трета от всички острови имат собствени имена. Като правило, те са свързани с формата на острова. Такъв е островът "Мъжка глава", чиито очертания напомнят човек, който стои и гледа към брега. Островът "Дракон" прилича пък на дракон, надвисващ над тюркоазените води на залива. А „Старец-рибар“, „Двойка петли“, „Платноход“ напълно оправдават имената си.

Още нещо интересно – заливът Халонг е използван за прототип на света от прочутия филм Аватар!

30 ноември: Халонг – Ханой – отпътуване (180 км + полет)

Ранно ставане, за да не изпуснем величествения изгрев на фона на планините, прегръщащи Халонг!Време за кафе и сладки, след което подновяваме плаването. Ще се провираме между.... дракони и биещи се петли. Да, няма шега, няма измама – дракони са си, макар и от камък. Изтощени от „борбата“ с причудливите творения на природата, хапваме питателно и слизаме на сушата.

Оттам се отправяме към международното летище на Ханой за полети обратно към Европа.
 

01 декември 2022: кацане в София

https://adventureclub.bg/bg/%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B5%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B5/%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B5%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5-%D0%B4%D0%BE-%D0%B2%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0%D0%BC-%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B6%D0%B0-219/



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати