Транспорт

Авиокомпаниите във Франция отменят половината полети в петък заради стачка на авиодиспечерите

   
Авиокомпаниите във Франция отменят половината полети в петък заради стачка на авиодиспечерите

Френската Главна дирекция на гражданската авиация (DGAC) поиска авиокомпаниите да намалят с 50 процента полетите по разписание за петък, 16 септември, заради стачка на авиодиспечерите, които настояват за увеличение на заплатите, предаде Франс прес.
Въпреки въвеждането на минимално обслужване и превантивното съкращаване на трафика, се предвижда отмяна на полети и значителни закъснения в цяла Франция и отвъдморските територии, предупреждава ведомството. То призовава пътниците, които могат да отложат пътуването си, да се информират от съответната авиокомпания за статута на полета.
Стачката на авиодиспечерите във Франция може да се отрази на целия европейски въздушен трафик. Дирекцията посочи, че работи заедно с Европейската организация за безопасност на въздухоплаването Евроконтрол (Eurocontrol), за да бъдат предложени на авиокомпаниите мерки за заобикаляне на френското въздушно пространство.
Мажоритарният синдикат на авиодиспечерите Ес Ен Се Те А ( SNCTA) изтъкна от своя страна, че е взело решение за протеста, за да изрази безпокойството си от сегашното равнище на инфлацията и бъдещите назначения в сектора.
"Ер Франс" отменя 55 процента от полетите на къси и средни разстояния в петък
"Ер Франс"  (Air France) отмени превантивно 55 процента от полетите си на къси и средни разстояния и 10 процента от полетите на далечни разстояния в петък заради стачката на авиодиспечерите. Не са изключени закъснения и отмяна на полети в последния момент, предупреди авиокомпанията, като уточни, че клиентите й ще бъдат уведомени лично чрез есемес и имейл.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати