Събития

Двойно повече плажове у нас ще имат син флаг за чистота догодина

   
Двойно повече плажове у нас ще имат син флаг за чистота догодина

През следващото лято плажовете в страната, носители на "Син флаг", трябва да се увеличат двойно, каза днес във Варна служебният министър на туризма Илин Димитров, който се срещна с представители на бизнеса и концесионери от Северното Черноморие. По думите му в момента ивиците, покриващи световните стандарти, са 18. За следващия сезон те трябва да станат 40, защото това би бил много силен сигнал към партньорите в чужбина, че страната ни се стреми да покрива най-високите критерии, посочи Димитров.
За лято 2022 той отчете, че родният туризъм успява да навакса спада в броя на гостите, регистриран след 2019 година. До края на август у нас са пристигнали около 5,3 милиона туристи, докато през 2019 година броят им е бил 6,2 милиона. В сравнение с 2021 година отчитаме ръст на гостите от много от традиционните ни пазари, обясни Димитров. По думите му броят на туристите от Обединеното кралство се възстановява, увеличават се летовниците от Израел . Министърът допълни, че към България има засилен интерес в Полша и това е причината в края на октомври българска делегация да реализира 5-дневно посещение в тази страна. Идеята е да се осъществят срещи между бизнеса, особено в градове с летища, обясни Димитров. И допълни, че основната цел на българската визита ще бъде да покаже, че полските туристи са добре дошли у нас.
Броят на почиващите българи по родното Черноморие се запазва същия като през миналата година, каза още министърът. Според него това доказва, че туристическият продукт у нас е на високо ниво. Цените в България винаги са били конкурентни, допълни Димитров. Според него причината е, че базата е много разнообразна. В момента работят над 3 хиляди места за настаняване, така че всеки има избор къде да отседне според финансовите си възможности, каза министърът.
Димитров съобщи още, че е направил предложение до Министерството на външните работи страната ни да има туристическо аташе в Истанбул. В момента имаме такива в Полша, Германия, работеше и в Русия, обясни той. И допълни, че в по-далечно бъдеще би било хубаво страната ни да има туристически аташета и в Лондон и в Румъния.  



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати