Новини Транспорт

Пътуване и преживяване с влак е най-новият хит в Турция

   
Пътуване и преживяване с влак е най-новият хит в Турция

На бодрда на Turistik Doğu Ekspresi (Туристическият източен експрес), който пресича Турция през заснежени анадолски пейзажи, цари невероятно оживена атмосфера. Това се превърна в най-желаното и хитовов пътуване с влак в Турция с множество спирки в най-красивите части в източната част на страната, пише Euronews Travel. Влакът тръгва от столицата на страната Анкара и изминава над 1300 километра до Карс, исторически град в североизточната част на границата с Армения и Грузия. За тези, които бързат повече, има алтернативен влак, който отнема около 20 часа. Но пътуването с 32-часовия Turistik Doğu Ekspresi означава да се насладите на пътуването.

Железопътни пътувания на дълги разстояния в Турция

Този влак е проектиран за чистото удоволствие от пътуването, с много спирки през грандиозни, но труднодостъпни провинции като Кайсери, Сивас, Ерзинджан и Ерзурум. Според Хасан Пезук, директор на Турските държавни железници, линията Анкара – Карс се смята за една от четирите най-красиви влакови линии в света. На всяка спирка по пътя пътниците имат до три часа за разглеждане, преди да се качат отново на влака и да продължат пътуването. Влакът Turistik Doğu Ekspresi отвори за първи път през 2019 г., но с пауза в обслужването поради пандемията, той все още е сравнително нов. Въпреки сравнително високата си цена, популярността на пътуването непрекъснато нараства и затова получаването на билет може да се окаже трудно.

Защо трябва да вземете нощния влак?

„Това наистина е много специален момент за мен и моето семейство“, казва 26-годишната Зулан-Нур Комурку, която празнува рождения си ден с тях на борда. „Това е моят подарък“. Зулан-Нур и нейното семейство са украсили купето си с лилави светлини, окачили са пищен венец на вратата и са наредили бисквити и порцеланов чайник върху бродирана покривка. И те не са единствените. Гирлянди и светлини могат да се видят из целия влак, както и силна музика, големи пикници и лакомства в изобилие. Една група дори е избрала да украси купето си с остатъчната си коледна украса. Във вагон-ресторанта празнуващите могат да пируват през нощта под огледална диско топка като в нощен клуб или ако предпочитате да останете в купето си, повечето са оборудвани с мини хладилник, така че да се насладите на студена бира. Ако сте по-скоро по-тих тип пътешественик, тоогава Turistik Doğu Ekspresi определено не е за вас.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати