Анализи Новини

Курортът Ел Гуна в Египет съхранява природата в Червено море

   
Курортът Ел Гуна в Египет съхранява природата в Червено море

Наричат Ел Гуна „Венеция на Червено море”. Докато седях под приветливата сянка на група палми и се взирах в спокойните води на лагуната пред мен… погледът ми улови редица спретнато подредени теракотени кофи за боклук.

Честно казано, когато си представях пътуването си до района на Червено море в Египет, очаквах единствено плуване в топли, кристално чисти води, живи коралови рифове, заобиколени от ярко оцветени риби. И въпреки че успях да направя всичко това, не морската красота ме плени най-много, а по-скоро впечатляващата ангажираност на Ел Гуна към устойчивостта. Вместо да нарушават естествената красота на египетския курортен град, съдовете за отпадъци идеално се вписваха в нея, пише Елиз Мортън за ВВС Тravel.

През ноември 2022 г. 27-ата Конференция на ООН за изменението на климата, по-често наричана COP27 , ще се проведе на север в популярния египетски ваканционен курорт Шарм ел-Шейх на Синайския полуостров. Това, което много посетители не знаят е, че тук, на западния бряг, Ел Гуна е фокусиран върху устойчивостта още преди съществуването на форума на ООН.

„Създаването на ограничена, самоподдържаща се екосистема винаги е било цел за Ел Гуна“, отбелязва Омар Ел Хамамси, главен изпълнителен директор на Orascom Development, базираната в Швейцария компания, която изгради и управлява Ел Гуна. Замислен като крайбрежна идилия през 1989 г. от египетския предприемач и инженер на Orascom Samih Sawiris, Ел Гуна в превод от арабски означава „лагуната”. Това е подходящо наименование: шикозната общност от летовници и жители обитава 20 острова и тюркоазени лагуни, свързани с канали и опасани с алеи и пясъчни плажове. Гостите отсядат в един от 18-те хотела; играят голф на две голф игрища, напоявани с рециклирана вода и от собствените инсталации за обезсоляване на морската вода; наслаждават се на водни спортове, като кайтсърф, уиндсърф или гмуркане; смесват се със знаменитости на бляскави събития, като филмовия фестивал в Ел Гуна (следващият е през октомври 2022 г.).

Египетската Венеция обаче е нещо повече от бляскава ваканционна дестинация. Освен хотелите и голф игрищата, градът притежава болница, библиотека, училище, университет и места за поклонение, обслужващи местно население от около 24 000 души. Общността дори има свой собствен футболен отбор от египетската Висша лига - El Gouna FC.

И още – през трийсетте години от създаването си, градът е популярен с ангажимента си към опазването на околната среда. През 2014 г. Ел Гуна стана първото място в Африка и арабския регион, което получи спонсорираната от ООН награда за глобален зелен град – отличие за онези градове, които полагат значителни усилия и напредък в стремежа си към екологична устойчивост и по-екологична общност.

Преди това, през 2007 г., Ел Гуна си партнира с египетските министерства на туризма и на икономическото сътрудничество и развитие, както и с големите туроператори Travco и TUI, за да стартира (и да служи като пилотно място за) Green Star Hotel Initiative - Първата национална програма за екосертифициране на туризма в Близкия изток. Тази инициатива има за цел да се бори с рисковете за околната среда, като замърсяване и недостига на вода, породени от бързо разрастващия се туристически сектор в Египет – страна, която, както посочва Ел Хамамси, „исторически не е имала ориентация към устойчивост и екологичен дизайн и архитектура".

Като гост в Ел Гуна, едно от първите неща, които забелязах, беше изобилието от пунктове за рециклиране, относителна рядкост в Египет. След това имаше електрически и слънчеви тук-тук за превоз на хора, както и система за споделяне на електрически велосипеди, първата в Африка, стартирана през 2017 г. Сред архитектурата, вдъхновена от Нубия, проектирана да постигне максимално пасивно охлаждане, видях знаци, които ме приканват да сведа до минимум консумацията на вода и перилни препарати, екокранове в хотела за намаляване на потреблението на вода и явна липса на пластмасови сламки и опаковки.

„Решихме, че най-добрата комбинация е да поканим гостите да се присъединят към усилията ни чрез много микропрактики, ориентирани към опазването на околната среда“, подхвърля Ел Хамамси.

Но голяма част от екологичните усилия се случват зад кулисите. Според Зайнуб Ибрахим, професор в Училището по хотелиерство и туризъм в канадския колеж Алгонкин, която е написала дисертацията си върху развитието на туризма и околната среда на египетското крайбрежие на Червено море , тези мерки включват „пречиствателна станция за отпадъчни води, рециклиране на твърди отпадъци, използването на местни биоразградими материали“.

По-конкретно, курортният град има система за нулеви отпадъци , което означава, че повече от 85% от всички отпадъци се използват повторно и рециклират. Водата се рециклира 100% – процес, който успях да видя, когато се покатерих по стълба, за да погледна надолу към огромните резервоари на нейната инсталация за управление на отпадъчни води. Около 6700 куб. м отпадъчни води се пречистват на ден, за да се използват основно за напояване. Две инсталации за обезсоляване, едни от първите на Червено море и първите, които използват енергийно ефективно нискотемпературно обезсоляване, задоволяват 95% от нуждите на Ел Гуна от питейна вода.

Градът също има завод за рециклиране на място, който превръща цялата пластмаса в торби за боклук, дрехи и закачалки; и както разбрах по време на обяда един ден, той доставя 40% от храната си на местно ниво. Фермата El Gouna играе ключова роля в това последно начинание, произвеждайки зехтин, фурми, масло от жожоба (което ще се използва в продукти за кожа и коса), вълна и месо (посетителите могат да организират обиколки, като говорят с рецепцията на хотела). Осемте лагуни на градската рибна ферма осигуряват пресни морски дарове, докато различните градини на хотела отглеждат билки и зеленчуци: помислете за ароматна мащерка, босилек, мента и кориандър; изобилие от чесън и пресен лук; и дървета, отрупани с нарове, манго и смокини.

Екологичният етос на курорта е привлекателен за жителите, както и за предприемачите, които са екологично ориентирани. Докато разглеждах уелнес бутик до яхтеното пристанище един следобед, срещнах Норшек Фаузи, съосновател на местната марка за здраве и красота Norshek , която основава в Ел Гуна от Кайро заради устойчивия начин на живот, който предлага, и прогресивното отношение на местните жители. „Мястото носи хората и хората правят мястото“, подчертава Фаузи, която стартира Norshek със съпруга си Набил през 2020 г.

Този начин на живот и отношение се простира и до социалното съзнание – ценност, която е особено очевидна в Египетската къща на Ел Гуна, магазин-работилница в Абу Тиг Марина. Пространството обединява пет марки, които помагат на местните жени да генерират приходи чрез продажба на занаятчийски изделия, като същевременно съживяват традиционните египетски занаятчийски умения.

Една от марките е Malaika Linens , която учи жените на ръчна бродерия и предприемачество. Съоснователят Гоя Галахър признава, че отриват първия си магазин именно тук заради екологичния ангажимент на Ел Гуна. „Винаги сме споделяли визията на Ел Гуна за устойчивост – както социална, така и екологична устойчивост“, споделя Галахър. „Ние например вярваме в производството на продукти, които могат да издържат цял ​​живот и не се нуждаят от подмяна. Ние сме 95% без пластмаса и работим върху последните 5%“, продължава разказа си тя.

Този вид интерес към проекти, насочени към общността, е насочено и към водата, която обгражда Ел Гуна. Годишната Седмица на Земята в града е „изцяло общностна“, обясни Фаузи. Събитието, което обикновено се провежда през април, включва обществено почистване на плажове, семинари за повторно използване и разговори за екологични технологии в предприемаческия център GSpace.

Мястото води хората, а хората правят мястото

Въпреки всички тези усилия да бъде зелен, мениджърският екип на Ел Гуна признава за „няколко слона в стъкларския магазин” : конфликтът между амбицията за създаване на устойчив курортен град и унищожаването на девствени пейзажи, необходими за изграждането му, и фактът, че повечето летовници стигат дотук със самолет, който не е най-екологичният транспорт.

„Човешката намеса винаги причинява някакво смущение“, признава Ел Хамамси. Една от най-големите цели на Ел Гуна е да стане първият въглеродно неутрален град в Африка. Това е дългосрочен проект, замислен през 2014 г. в партньорство с Министерството на околната среда на Египет. Бившият министър на околната среда Лайла Искандар застава зад идеята: „Бях впечатлена от пионерския подход на Ел Гуна за доброволно постигане на въглеродна неутралност, въпреки че законът не го изисква. Това представляваше осъзнаване на важността на управлението на дестинация с отговорност към хората и планетата.“

Първите стъпки към голямата цел вече са направени. Искандар изброява редица инициативи, като „идентифицирането на основните източници на емисии на парникови газове и мерки за намаляване... енергийна ефективност в сградите, електрически превозни средства, ефективно и нисковъглеродно управление на водата, доставка и рециклиране на отпадъци и вода."

Пандемията забавя набраната инерция. „Искаме да измерим точно нашия въглероден отпечатък и да бъдем по-конкретни за това как нашите мерки компенсират емисиите от транспорта. За да бъдем прозрачни, все още не сме успели да го определим напълно количествено, поради изкривяване през последните няколко години, когато много египетски посетители пристигат с коли. Нов, специализиран комитет ще ръководи постковидната фаза на проекта – очертавайки нови инициативи и определяйки целеви дати”, добавя  Ел Хамамси.

Определена стъпка в дневния ред обаче е увеличаването на капацитета на слънчевата централа в Ел Гуна, открита през 2021 г., и разширяването на мангровите гори, които предпазват от ерозия на бреговете, отделят въглерод, филтрират замърсителите и осигуряват места за размножаване на риби и чисти води за корали . „Тези мерки са особено важни в този екологично чувствителен регион, който има голямо биоразнообразие във водата“, обяснява Ибрахим.

„Надяваме се, че този град ще съществува през следващите десетилетия... единственият начин да направим това е да бъдем напълно устойчиви и екологични.В крайна сметка Земята е нещо, което всички ние носим отговорност да защитаваме .Ние трябва да изиграем нашата роля", категоричен е Ел Хамамси.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати