Новини Събития

Четири държави от ЕС затвориха граници за руснаци с шенгенски визи

   
Четири държави от ЕС затвориха граници за руснаци с шенгенски визи

Полша, Литва, Латвия и Естония от днес са забранени за руснаци с шенгенски визи – без значение от коя държава член на Европейския съюз са издадени. Четирите европейски държави наложиха пълно ограничение за достъп до територията си на граждани от руската федерация. Съобщението за това е публикувано в правителствения сайт на Естония. А мотивът за решението – защита на обществения ред и сигурност.

Русия донесе война в Европа и използва всички инструменти, за да подкопае нашите общества. Като гранични държави на ЕС, ние трябва да пазим сигурността на Европа. В момента не е възможно да се гарантира, че руските граждани, влизащи в съюза през Естония, не представляват заплаха за сигурността. Беше постигнато регионално споразумение и сега ще продължим да работим за ограничаване на туризма за руски граждани в целия Европейски съюз. Кая Калас, министър-председател на Естония.

В съвместно изявление министър-председателите на четирите страни добавят, че пътуването до Европейския съюз не е човешко право, а привилегия. Затова „докато народът на Украйна е изтезаван, убиван и тероризиран, гражданите на държавата-агресор не трябва да могат да се радват на предимствата на свободния свят.“

Изключение от забраната ще се прави за семейства, които вече живеят, работят или учат в Естония и останалите три държави. Право на достъп ще имат и дисиденти - бегълци от режима на Владимир Путин, както и шофьори на товарни автомобили и дипломати.

С това решение руснаците имат възможност да достигнат до Европейския съюз по суша единствено през Финландия.

Европейските страни не постигнаха единно решение за ограничаване достъпа на руснаци навсякъде в съюза. На този етап договорената обща мярка бе значително да се усложни процедурата по издаване на визи. От миналата седмица документи от руснаци за издаване на туристически визи не приемат още Чехия, Словакия, Дания, Белгия и Нидерландия.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати