Транспорт

Германската Кондор няма да лети и догодина до Българското Черноморие

  19.09.2022 15:34  
Германската Кондор няма да лети и догодина до Българското Черноморие
Германските туристи ще са по-малко и през 2023 г. по Българското Черноморие

Една от най-големите германски авиокомпании – “Кондор” (Condor), няма да оперира и през следващата година до българските черноморски летища Бургас и Варна. Това обяви пред TravelNews Атила Тотх, генерален мениджър на Aviareps Group за Унгария и Югоизточна Европа, която компания е лидер в продажбите на самолетни билети на авиокомпаниите (General Sales Agent - GSA). “За съжаление „Кондор“ няма да оперира до Бургас и Варна догодина. Надяваме се да възобнови полетите до Българското Черноморие през 2024 г.", заяви Тотх.

Причината е страхът на германците да пътуват до курортите на Черно море заради войната в Украйна, коментираха от туристическия бранш. Според тях това означава, че и през 2023 г. няма да се възстанови напълно броят на туристите от Германия по българските летни комплекси, който е най-важният чартърен пазар за туроператорите, хотелиерите и летищата. Авиокомпанията „Кондор“ осъществяваше редовни полети до Бургас и Варна от редица градове в Германия преди пандемията. Тя правеше и многобройни чартъри, които бяха запълвани от големите германски туроператори като TUI, DER Touristik, Alltours и други. До 2019 г. тя извършваше полети и от Великобритания, тъй като беше част от групата на фалиралия туроператор „Томас Кук“.

Наскоро представителите на германските туроператори у нас прогнозираха лоши перспективи за българския туризъм и през лятото на 2023 г. Семействата с деца избягват България заради близостта с войната в Украйна, коментира пред TravelNews Венцислав Танчев, управител на "Сън турс", който представлява германския туроператор Alltours. Според него за юли и август 2022 г. броят на германските туристи е на нивата от предходната година. През юни е имало малък ръст, но септември е по-зле и от 2021 г., тъй като почти няма резервации. „Спадът на германските туристи е 50% спрямо 2019 г. и е смешно някои експерти да говорят, че войната няма ефект върху българския туризъм“, подчерта Танчев.

Той не е оптимист и за лято 2023 г., защото няма да има ранни записвания заради очакваната рецесия, енергийната криза в Европа, Ковид пандемията и войната в Украйна. „Имаме защо да се притесняваме за следващия сезон, тъй като всичко ще се случва на last minute”, обясни той. В допълнение цените на нощувките в хотелите и въобще на почивките в България ще поскъпнат минимум с 15%.

„Германският пазар върви зле със спад от 50% спрямо 2019 г. въпреки, че очаквахме да достигнем 85-95% от нивата преди Ковид пандемията“, обяви Калин Сутев, представител на големия германски туроператор DER Touristik (към който е и ITS) и управител на „Дестинейшън Туристик Сървисис“. Той подчерта, че преди сезона са заложили 90 000 седалки в чартърни самолети, докато се надява да осъществят 45 000. За сравнение през 2019 г. са довели над 100 000 германски туристи. Според него войната в Украйна и закъснялата реклама на България са се отразили лошо на немския пазар.

Илия Илиев, представител на другия германски туроператор Schauinsland Reisen, съобщи, че сезон 2022 г. не е най-добрият за българския туризъм. „Като цяло няма да достигнем нивата от 2019 г.“, каза той. Илиев се надява поне да имат 40-50% от обема преди Ковид пандемията.

Туроператорите и хотелиерите ще настояват страната да поиска държавна помощ от ЕК за 35 евро на седалка за доведен турист през следващия сезон, тъй като българският туризъм е най-засегнат от войната в Украйна от целия ЕС. Според Венцислав Танчев трябва да се мислят мерки за подпомагане на заетостта и данъчни облекчения в туризма, за да стане България по-конкурентноспособна. Мерките трябва да залегнат в бюджета на държавата за 2023 г. Освен това трябва силна реклама на туризма ни.

Германия е най-важният пазар за българския туризъм. За седемте месеца на тази година (до края на юли) у нас са пристигнали едва 174 000 германски туристи, показват данните на Министерството на туризма. За сравнение преди пандемията през цялата 2019 г. са дошли над 761 000 германци, а през 2018 г. – над 850 000. Германия се нареждаше на трето място след Румъния и Гърция по брой туристи в България преди пандемията.

Мирослав ИвановАнкета

Къде искате да пътувате през новата 2023 г.?


Резултати