Събития

Екскурзоводски тур По стъпките на българската държавност правят във Велико Търново

   
Екскурзоводски тур По стъпките на българската държавност правят във Велико Търново

Екскурзоводски тур "По стъпките на българската държавност" ще е част от акцентите в програмата на Велико Търново, посветена на 114 години от обявяване на Независимостта на България, съобщи Нелина Църова, директор на Дирекция "Култура" в Общината, цитирана от БТА.

Любителите на историята от всички възрасти ще тръгнат в 10:00 часа на празничния ден - 22 септември от църквата-музей "Св. Димитър Солунски", ще преминат през църквите "Св. 40 мъченици" и "Св. св. Петър и Павел", след което през Асеневата порта ще стигнат до Пирамидата на Независимостта на крепостта "Царевец", като всяка една от спирките ще бъде съпроводена с беседа от специалистите към Регионалния исторически музей.

През тази година в традиционната разходка с беседи няма да бъде включен Музей "Възраждане и Учредително събрание" заради ремонтните дейности по неговата реконструкция, но гостите ще могат да се присъединят към празничното шествие от Царевец до паметника "Майка България", където ще бъдат поднесен благодарствен венец. В пространството около паметника в 12:30 часа ще започне спектакълът на участниците в ХV Международен фестивал на военните оркестри.

Голямото Търновско хоро с любителски танцови формации започва в 18:00 часа, то ще бъде предшествано от фолклорен концерт на Илка Александрова. В следобедните часове в парк "Марно поле" ще има анимация за деца и родители със списание National Geographic KIDS България под надслов "Образователна и занимателна обиколка". В 19:00 на площад "Цар Асен" ще започне изпълнение на строеви хватки с оръжие от Представителна част на НВУ "Васил Левски", след което ще се състои Тържествена проверка.

Празничният ден ще завърши с аудио-визуален спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина" и празнични илюминации. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати