Събития

Екскурзоводски тур По стъпките на българската държавност правят във Велико Търново

  20.09.2022 09:49  
Екскурзоводски тур По стъпките на българската държавност правят във Велико Търново

Екскурзоводски тур "По стъпките на българската държавност" ще е част от акцентите в програмата на Велико Търново, посветена на 114 години от обявяване на Независимостта на България, съобщи Нелина Църова, директор на Дирекция "Култура" в Общината, цитирана от БТА.

Любителите на историята от всички възрасти ще тръгнат в 10:00 часа на празничния ден - 22 септември от църквата-музей "Св. Димитър Солунски", ще преминат през църквите "Св. 40 мъченици" и "Св. св. Петър и Павел", след което през Асеневата порта ще стигнат до Пирамидата на Независимостта на крепостта "Царевец", като всяка една от спирките ще бъде съпроводена с беседа от специалистите към Регионалния исторически музей.

През тази година в традиционната разходка с беседи няма да бъде включен Музей "Възраждане и Учредително събрание" заради ремонтните дейности по неговата реконструкция, но гостите ще могат да се присъединят към празничното шествие от Царевец до паметника "Майка България", където ще бъдат поднесен благодарствен венец. В пространството около паметника в 12:30 часа ще започне спектакълът на участниците в ХV Международен фестивал на военните оркестри.

Голямото Търновско хоро с любителски танцови формации започва в 18:00 часа, то ще бъде предшествано от фолклорен концерт на Илка Александрова. В следобедните часове в парк "Марно поле" ще има анимация за деца и родители със списание National Geographic KIDS България под надслов "Образователна и занимателна обиколка". В 19:00 на площад "Цар Асен" ще започне изпълнение на строеви хватки с оръжие от Представителна част на НВУ "Васил Левски", след което ще се състои Тържествена проверка.

Празничният ден ще завърши с аудио-визуален спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина" и празнични илюминации. Анкета

Къде ще пътувате за Коледа и Нова година?


Резултати