Новини Транспорт

Турция надви САЩ и Великобритания за пристанище на годината

  21.09.2022 08:59  
Турция надви САЩ и Великобритания за пристанище на годината

Галатапорт в мегаполиса Истанбул е „пристанището на годината“ според Seatrade Cruise Awards, водещата организация за награди в круизната индустрия.

Анадолска агенция

Простирайки се на 1,2-километрова брегова ивица по протежението на Босфора, Галатапорт разполага с първия в света подземен терминал за круизни кораби. 

Амбициозният нов и модерен архитектурен проект спечели категорията „пристанище на годината“ по време на Seatrade Cruise Med - водещото търговско изложение за круизи, на 14 и 15 септември в Малага, Испания.

Анадолска агенция

За престижната награда се състезаваха много пристанища, включително и от САЩ и Обединеното кралство.

„За нас е голяма гордост да получим наградата „пристанище на годината“, точно една година след като започнахме дейността си“, каза Фиген Аян, заместник-генерален мениджър на Галатапорт и ръководител на MedCruise, Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища.

Анадолска агенция

„Ние сме много щастливи, че нашата новаторска работа беше възнаградена толкова скоро на международната арена“, добави той.

Екипът, представляващ Галатапорт на събитието, където участваха повече от 2000 участници от 70 държави, имаше срещи с водещите имена в индустрията.

Портът на Босфора съживява един от най-известните исторически квартали на града Каракьой. Той е пристанище за круизни кораби и комплекс със смесено предназначение. В него има много магазини, ресторанти, музеи, галерии и алеи за разходки по крайбрежието, отворени за жителите и гостите на града. Неговата стойност е 1,8 милиарда долара. Портът беше открит през април 2021 г., след едногодишно отлагане поради пандемията от коронавирус.

Междувременно вчера 18-етажният круизен кораб "Фантазия" акостира в Галатапорт със своите 3500 пътници и 1200 души екипаж.

Анадолска агенция

Общо 376 924 международни туристи са посетили Турция с круизни кораби през първите седем месеца на тази година, като туристическият център в Егейско море Кушадасъ е домакин на най-много круизни пътници с около 212 000, обявиха от турската Генерална дирекция по морските въпроси. 

Само тази година около 343 круизни кораба са пристигнали в страната, 270 са заминали и около 820 са преминали транзитно.Анкета

Къде ще пътувате за Коледа и Нова година?


Резултати