Новини Транспорт

Още една круизна компания облекчава Ковид мерките

  21.09.2022 09:00  
Още една круизна компания облекчава Ковид мерките

От 8 октомри 2022 г. круизната компания Costa въвежда нови процедури, които ще доведат до допълнително опростяване на протоколите за безопасност във връзка с Covid – 19 и по-специално на тези преди качване на нейните кораби. Това обяви за TravelNews Радостина Янева, мениджър "Проекти" в Kruizi.bg и туроператора "Премиер турс". Основните новости се отнасят до Средиземноморието, Карибите и Обединените арабски емирства (ОАЕ), където напълно ваксинираните туристи вече няма да е наложително да предоставят негативен тест, направен 48 часа преди заминаването си. Освен това в Средиземно море и Карибите неваксинирани гости също ще бъдат добре дошли на борда, като предоставят отрицателен антигенен тест, направен преди пътуването, с валидност 48 часа.

Една от най-големите круизни компании в света - Royal Caribbean, премахна изискването за задължителна ваксинация за качване на борда на нейните кораби. "Задължителната ваксинация няма да важи за отплаванията след 5 септември 2022 г. по всички круизи в Европа, както и отплавания от Лос Анджелис, Галвестоун и Ню Орлеанс в САЩ", обясни Янева. Качването на борда става само срещу отрицателен тест.

Другата голяма круизна компания - Norwegian Cruise Line, прекрати изискването за ваксини за клиентите си на круизите и разхлаби правилата за тестване за коронавирус от 3 септември 2022 г. Напълно ваксинираните пътници, които са на 12 или повече години, вече не трябва да се тестват, преди да се качат на кораб на Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises и Regent Seven Seas Cruises. Пътуващите в тази възрастова група, които не са ваксинирани или които не показват доказателство за ваксинация, ще бъдат допуснати на борда, стига да представят отрицателен PCR или антигенен тест, направен в рамките на 72 часа преди качване на борда. За деца под 12 години няма да има изисквания за тестване или ваксинация.

Круизната компания Celestyal Cruises, която прави плавания до гръцките острови и Източното Средиземноморие, обяви облекчена политика срещу COVID-19 от 26-ти август 2022 г. За всички пътувания остава задължително условието гостите на и над 12 - годишна възраст да имат пълен ваксинационен курс, а за тези на и над 18 – включително бустерна доза (ако първоначалният им ваксинационен курс е завършен повече от 270 дни преди качването на борда). Също така се изисква всички гости на кораба да имат сертификат за отрицателен антигенен тест за COVID-19, направен не повече от 48 часа или отрицателен PCR тест, направен не повече от 72 часа преди качване, за разлика от досегашното изискване тестът да се прави 24 часа преди качване.

Мирослав Иванов