Оферти

Нова година в Оман

  21.09.2022 09:07  
Нова година в Оман

Датa на заминаване

 26.12.2022 от 5 652 лв.
 
 
ДЕН 1
София – Истанбул – Маскат
Полет от София с Турски авиолинии в 16.00 ч. Пристигане в Истанбул в 18.25 ч, кратък престой и полет в 19:35 ч за Маскат.

ДЕН 2
Маскат

Пристигане в Маскат в 01.25ч. местно време. Посрещане от представител на фирмата партньор и трансфер до хотела.
Настаняване в хотел Crowne Plaza Muscat — City View Room. Нощувка.

Закуска. 
В 13.30 часа се отправяме на полудневна обиколка на Мускат. Ще започнем с Основната гордост на съвременен Оман - Кралската опера. Тя се превърна в символ на управлението на султан Кабус бин Саид. Днес операта символизира богатото културно наследство на страната. Султан Кабус е известен с голямата си любов към класическата музика. Затова и операта се  е превърнала в основен център на музикалното изкуство и култура в Оман. Неслучайно я смятат за едно от чудесата на Близкия Изток. Грандиозното й откриване е на 11 октомври 2011 г. По това време тя e единствената опера на Арабския полуостров, а първата звезда, която се качва на сцената й е Пласидо Доминго. Следват Рене Флеминг, Андреа Бочели и други световни изпълнители. Ще продължим разходката ни с фото пауза на Султанският дворец Ал Алам.Настоящият султан на Оман има няколко двореца в района на Маскат, но само един е изложен пред очите на обикновените хора - цветният Ал Алам. Влизането в него не е разрешено, но можете да го разгледате отвън. Самият дворец е сравнително нов — построен е през 1972 г, а в околностите му се виждат няколко португалски укрепления от 16-и век. Няма как, а и не бива да пропускаме арабските пазари. Това е непрекъснато тупкащото сърце в този свят. Отправяме се към сука Мутрах — най-големият закрит пазар в Оман, който ще ви посрещне с феерия от цветове и аромати. Тук се предлагат разнообразни стоки и особено типични за Оман сувенири като тамян, Омански ханджари и красиви сребърни занаятчийски изделия, шалове от пашмина и др.
Връщане в хотела.
Вечеря и нощувка.

ДЕН 3
Маскат

Закуска. Първото ни посещение днес ще бъде Голямата Джамия на Маскат — храмът издигнал се величествено със своята сложна, но изчистена архитектура. Тази грандиозна джамия е един от символите на Маскат. Посветена е на предишния султан на Оман — Кабус. Има пет минарета, които символизират петте стълба на исляма, а куполът й впечатлява с изящната си изработка с арабски орнаменти. Вътре могат да се съберат до 15 000 поклонници едновременно. След посещението ще се отправим към Марината, където ни очаква двучасова разходка с лодка за наблюдение на делфини и китове. Ще се полюбуваме на играещите делфини, а при късмет може да срещнем и китове, които често се срещат край бреговете на Маскат.
Следобеда е за почивка, разходки или шопинг. Вечеря в хотела и нощувка.

ДЕН 4
Маскат– Вади Бани Ауф – Джабал Ахдал

Закуска. Ал Джебел Ал Ахдар или Зелената планина е една от най-известните планини в Северен Оман и се намира на около 150 километра разстояние от Мускат. Планината е покрита с храсти и дървета, които украсяват терасите й и така се получава името на планината. По пътят ни ще посетим минералните извори “Nakhl Springs”. Тук можете да видите добре запазената стара напоителна система falaj, която е включена като световно наследство на ЮНЕСКО. Ще продължим пътуването си към грандиозния каньон „Wadi Bani Auf“. Този участък е много приключенски и включва стръмни завои и неравни пътища, които ще прекосим с джипове 4х4. Ще спрем в планинското селце Билад Сайт, заобиколено от грандиозни планински пейзажи за кратка фото-пауза. Маршрутът минава през селището Ал Хамра, характерно със своите кирпичени къщи и плантации от фурми, след което ще продължим пътуването си нататък към Джабал Ахдар, който е част от планинската верига Ал Хаджар в Оман.
Настаняване в Dusit Naseem Resort.
Вечеря и нощувка.

ДЕН 5
Пясъците на Уахиба – Низва

Закуска. Oчарователният град Низва се намира в средата на спиращ дъха планински район и е отлична отправна точка за пътувания в пустините на Оман, намиращи се в северната част на страната. През 6-7 век Низва е била столица и през вековете е успяла да запази облика и богатството на типичните сгради в омански стил. Ще се разходим из града, който е оживен център на занаяти, а пазарът за сребро е най-добрият в Оман. Низва е известен със своите сребърни бижута. Днес ще посетим крепостта Низва. Основата й датира от 9-12 век. Разширена значително и укрепена през 1650-те години по време на управлението на султан ибн Саиф I, когато град Низва е столица на държавата при династията Яруба. Крепостта е била административно място за имамите и валията на региона. Стените и сградите са построени в рамките на дванадесет години над подземна река. Големите им размери представят значимостта на крепостта за защита на града в бурната история на Оман. Високите стени служат като защита срещу набези, които са привлечени от богатството на града намиращ се на кръстопътя на многобройни търговски пътища. Дебелите основи на крепостта достигат 30 метра дълбочина в земята. Подсилените врати и стени са заоблени и здрави, за да издържат на огън дори при продължителни сблъсъци. Над крепостта и целият град се извисява главната кула, която е диаметър 45 м и е висока 24 м. До височина 14 м тя е запълнена с камъни и пръст, и бетонирана с хоросан. В нея има 24 отвора, в които са разположени оръдия, които могат да обстрелват противника при атака от всяка посока. От първоначалните 24 оръдия само четири остават на главната кула. Едното от тях носи името на султан бин Саиф.
Следва традиционният пазар в Низва. Той се провежда всеки петък сутрин  между 7 и 10 ч. Пазарът събира много хора от околните села и планински местности, които идват да продават най-вече кози. Това се е превърнало в зрелищно седмично събитие, където стотици хора продават и купуват кози, говеда и други животни и си заслужава да бъде видяно. По многобройните алеи и отделения на сука може да се видят множество стоки местно производство като ножове, бакър, текстил, животни, риба, зеленчуци и различни занаятчийски изделия. Пазарът се намира под сянката на високи палмови дървета близо до главния сук. Това е място, където можете да се потопите в някои от най-оригиналните стари традиции в Оман. Следобяд ще посетим Вади Бани Хабиб, който в контраст с пустинния пейзаж ще ви смае с   естествените си басейни, обгърнати от тучна зеленина.
Вечеря в хотела и нощувка.

ДЕН 6
Джабал Ахдар – пясъците на Уахиба

Закуска. След закуска ще посетим Биркат ал Мауз, разположен в оазис в подножието на планината Джебел Ахдар. Това е едно от най-известните селища в Оман, със своите руини на традиционни стари къщи, разположени сред голяма бананова плантация. След това ще отпътуваме към вълнуващите "Златни пясъци" на пустинята Уахиба. Трансферът до и от лагера ще бъде с джипове 4WD. Пясъците на Уахиба се простират върху площ с дължина от около 200 км и широчина близо 100 км, преминават от юг от източните Хаджари и стигат до Арабско море. Това е традиционният дом на бедуините, хора със здрав дух, които знаят как да оцелеят в условията на суровата пустиня. По пътя ще спрем в автентично бедуинско селище, където ще видим техния живот и битие. Пътуването до лагера е вълнуващо и изпълнено с адреналин пътешествие. Пресичайки много пясъчни дюни достигаме до лагера Arabian nights Resort и след формалностите по настаняването ще имаме възможност да наблюдаваме невероятния залез.
Новогодишна вечеря под открито небе.

ДЕН 7
Пясъците на Уахиба – Сур – Мускат – София

Закуска. След закуска отново с джипове се отправяме към Вади Бани Халид. Ако смятате, че райските оазиси с вода, палми и друга растителност в пустините са само мит или мираж, то ние ще ви покажем, че всъщност съществуват такива! Оазисът Вади Бани Халиде истински рай на земята — има голямо езерце и бананови плантации, растителност, живописни скалисти пътеки.
След това продължаваме пътуването си към Сур, старото африканско пристанище, където типичните за Оман лодки „доу” са се правели с голи ръце. Пътят до Сур е живописен и красив. Продължавайки по крайбрежния път към Сур (предполагаемият дом на Синбад Мореплавателя) ще посетим малка корабостроителница за доу, където и днес се строят традиционни дървени кораби. Ще спрем за снимки при Бимах — интересно природно образование и живописно чудо, където се събира сладка и солена вода в тюркоазен цвят. Настаняване в Holiday Inn Muscat за освежаване и вечеря.
Трансфер към летището в Мускат за полет до София през Истанбул.

ДЕН 8
София

В 02.25 ч. полет от Мускат за Истанбул. Кацане в Истанбул в 07:10 ч. и полет за София в 08:45 ч. Пристигане в София в 09:00 ч.

Програмата в WORDформат можете да изтеглите оттук.