Новини Събития

Финландия иска обща забрана за руски туристи в ЕС

   
Финландия иска обща забрана за руски туристи в ЕС

Финландия призова Европейската комисия да издаде препоръка за целия ЕС, която да ограничи влизането на руски граждани в страни от ЕС с туристически визи. В изявление, публикувано във вторник следобед, външното министерство съобщава, че Хелзинки е поискала от еврокомисията да препоръча анулиране или отмяна на издадените туристически визи на руски граждани. Властите изразяват опасения, че страната ще се превърне в транзитен център за пътуването им към вътрешността на Европа. Финландия е поставила въпроса и на срещата на външните министри на ЕС в понеделник, пише финландският новинарски сайт Yle. Според изданието само в сряда 3 хил. руски граждани са влезли във Финландия с шенгенски визи.

Финландия и Норвегия останаха единствените шенгенски държави със сухопътна граница с Русия, които допускат руски граждани с туристически визи, след като в понеделник Литва, Латвия, Естония и Полша прекратиха да ги приемат.

Еврокомисията препоръча само да се прегледат всички издадени визи и да се прецени дали някои от притежателите им не представляват риск за европейската сигурност. ЕС е издал общо 12 млн. туристически визи на приносители на руски паспорти за пътуване в Шенген, които са валидни. Министрите на външните работи поръчаха в края на август на еврокомисията да предложи какво да се прави с тях, след като ЕС реши да отмени споразумението за облекчен визов режим с Москва и така да ограничи пътуващите в Европа руснаци.

Това стана по искане на граничещите с Русия държави, които се оказаха обект на натиск от пътуващи руски граждани. Останали без директни полети до Европа след началото на войната в Украйна, те използват, че с шенгенските визи може да се пътува до всички 26 държави от Шенген, и кандидатстват за издаването им в граничните държави, а от там пътуват към вътрешността на страната.

Миналия петък Швейцария отмени визовите облекчения за руски гражданизаради опасения, че те ще се насочат към швейцарските консулски служби, ако искат да пътуват до ЕС. Финландия обаче отказа да забрани на руските граждани с визи да влизат в страната, тъй като смята, че това е нарушение на шенгенските правила. Според Хелзинки е по-лесно за страните от ЕС да работят при обща политика, тъй като при сегашния разнобой между граничещите с Русия държави има риск шенгенската система да се разпадне.

Идеята за обща забрана на туристическите пътувания на руски граждани в Европа беше обсъждана в края на август от външните министри на ЕС, но те не успяха да постигнат съгласие. Държави с големи руски общности като Германия и с туристически бизнес като Гърция и Кипър се противопоставиха на подобни ограничения. Беше изтъкнато и че обща забрана ще затрудни пътуванията на журналисти и несъгласни с режима в Кремъл.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати