Анализи Новини

Иманяри разрушиха древен некропол край село Дъбница

   
Иманяри разрушиха древен некропол край село Дъбница

  •  Мястото е на около километър от селата Дъбница и Дебрен - вероятно машината е минала през Старо Дебрен и няма как местните да не знаят кой го е направил, казва зам.-шефът на археолозите Михаил Ваклинов
  •  Селището е датирано от 4360 г. пр.Хр.

Дълбоки траншеи, разпилени счупени кости, парчета от керамика и надгробни плочи. Така изглежда теренът на древния некропол край гърменското село Дебрен. На тази гледка се натъкнали археолозите от Националния исторически музей тази есен, когато пристигнали за разкопките на древното селище Св. Архангел.

“От 2020 г. работим на терена, а некрополът е на около километър на север - там още не бяхме започнали работа и не ходехме често. При започване на редовните археологически разкопки по целия хълм бяха установени иманярски изкопи.

Сега научният ръководител Илия Киров отиде да види какво е положението и остана потресен. Голяма част от некропола е разкопана с багер, а траншеите са дълбоки до 1,70 метра и с дължина до 100-150 метра.

Все едно са правени изкопи на ВиК

Личи, че са прясно изкопани. Досега бяха регистрирани няколко гробни съоръжения, нарушени от иманяри, но като цяло обектът беше добре запазен. За съжаление, поредният акт на иманярите е унищожил почти изцяло раннохристиянския некропол”, разказва зам.-шефът на разкопките Михаил Ваклинов.

Теренът на разкопките в м. Св. Архангел край с. Дъбница.
СНИМКИ: НИМ

Теренът на разкопките в м. Св. Архангел край с. Дъбница. СНИМКИ: НИМ

Предполага, че иманярите са работили около седмица необезпокоявани. Вероятно посегателството е станало преди не повече от 2 месеца, защото на изхвърлената пръст още няма поникнала трева.

Когато през 2020 г. екипът започнал работа по укрепеното селище в местността Свети Архангел, обектът е бил обезопасен с видеонаблюдение, което спряло окончателно набезите.

Търсачите на съкровища обаче са решили, че могат да продължат да унищожават културно наследство и се преместили към некропола.

Унищожени са гробни съоръжения от раннохристиянския период

Миналата година е имало няколко дупки тук-там, но това било някак нормално за случващото се у нас с иманярските набези. Сега обаче вандалите са проявили страшна наглост и са действали - сигурни, че ще останат ненаказани.

“Мястото е на около километър от двете села Дъбница и Дебрен. Предполагам, че по черен път багерът е стигнал откъм Старо Дебрен. Минал е през селото и няма как местните да не знаят кой го е направил.

Подали сме два сигнала в полицията назад във времето. Разбирам, че трудно ще се докаже, защото трябва да ги хванат на място, но все пак има начин да бъдат респектирани и наказани”, допълва Ваклинов.

Според журналистическа проверка през февруари по сигнал на археолозите в РПУ - Гоце Делчев е образувано досъдебно производство за незаконни разкопки на исторически и археологически обект, но от разследването няма резултат. Информирана е и община Гърмен и нейни служители ще отидат на място, за да видят пораженията.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати