Новини Събития

Фестивалът на виното Августиада 2022 в Стара Загора започва на 23 септември

   
Фестивалът на виното Августиада 2022 в Стара Загора започва на 23 септември

На 23 септември започва 10-ото юбилейно издание на Фестивал на виното и културното наследство Августиада 2022, организиран от Търговско-промишлена палата - Стара Загора и компания OINORAMA wine consulting & business solutions, в партньорство с Община Стара Загора. Събитието ще бъде официално открито от министъра на туризма Илин Димитров и ще събере представители от 35 изби и производители на храни до 25 септември на открито, на Античната улица в центъра на града.

По традиция изложението е място за среща на най-добрите изби на Балканите, а интересни и нови кулинарни продукти ще бъдат за първи път представени пред посетителите. Фестивалът притежава неповторима атмосфера, която привлича гости на Стара Загора, както и вниманието на лидери в бизнеса. Сред официалните гости на събитието ще бъдат представители на Турски дипломатически корпус в България, сред които и посланика на Турция в България Айлин Секизкьок.

Акцент в 3-дневното събитие ще бъдат вината от южната ни съседка – Турция. Нейните вина са многократно награждавани като най-добри от журито на Балканският международен винен конкурс.

Специален майсторски клас  ще изнесе Мустафа Чамлиджа, собственик на една от най-отличаваните турски изби. Тази бутикова изба носи традициите на три поколения винари и е разположена на уникален тероар в най-северния турски винен регион - Странджа,  с доста по-различен климат от българската част на планината. Освен с магията на вкуса на своите лимитирани серии вина, Чамлъджа привличат и с уникалното оформление на етикетите си - истински произведения на художественото изкуство, дело на художничката Ирем Чамлъджа, дъщеря на собствениците на избата.

Августиада 2022 ще започне на 23 септември с дефиле, предвождано от кандидатките за престижното звание Царица на „Августиада“, както и участващите във фестивала изложители, изявени готвачи от ресторантите на Стара Загора и възпитаници на Професионална гимназия за обществено хранене „Райна Княгиня“, фолклорна група от Народно читалище „Св. Климент Охридски“, Държавен куклен театър Стара Загора, Общинският духов оркестър и организаторите.

Кулминацията му ще бъде официалното откриване на „Августиада“ на сцена на Античната улица в 18:30 ч.

В последния ден на фестивала ще бъдат обявени и наградените вина на „Августиада 2022. За престижните отличия се борят над 250 вина, които публиката избира. Билетите за посещение са 10 лв. за един ден и 15 лв. за два и три дни.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати