Новини Събития

Община Варна продължава да мълчи по разширението на Делфинариума

  23.09.2022 14:34  
Община Варна продължава да мълчи по разширението на Делфинариума
Иван Портних е виновен за забавеното разширение на Делфинариума във Варна

Бившият областен управител на Варна Благомир Коцев е поискал официално становище от кмета на града Иван Портних във връзка със забавено разширение на Делфинариума. Това става ясно от изпратено писмо на 27 юли 2022 г. от Коцев до Портних, с което разполага TravelNews. Действия не са предприети и до днес. Новият областен управител Марио Смърков, назначен от служебното правителство, също предпочита да работи в синхрон с Иван Портних и запазва мълчание по случая.

Община Варна спира разширението на „Делфинариум Варна“, като от 13 април 2021 г., вече година и половина не придвижва документите, за да може делфините и тюлените да бъдат отглеждани в нова, модерна и по-широка среда. Проектът е одобрен, платен и съгласуван. Закупен е и допълнителен парцел, с цел създаване на максимален комфорт на любимците и на техните почитатели. „За голямо наше учудване вече повече от година и половина няма отговор от страна на Община Варна или обратна връзка по придвижване на проекта за обединяване на парцелите и осъществяване на новото модерно съоръжение“, обясни Ивелина Жекова, треньор и дългогодишен служител в Делфинариума. В общината е внесено предложение за обединяването на близки прилежащи собствени терени, съответно 863 кв. м и 2700 кв. м, за които инвеститорът "Феста Делфинариум" иска обединение. Проектът ще се реализира непосредствено до настоящата сграда, като е предвидено да се запази облика на Морската градина.

Разработен е оригинален инвестиционен план за бъдещо разширяване на жизненото пространство на делфините. Тюлените Лео, Бианка и новороденото, също ще получат разширение на своя дом по новия проект. „Вярвахме, че към този момент ще се радваме на ново модерно съоръжение, което да ни даде възможност да подобрим условията за отглеждане на нашите любимци. Нов съвременен дом, съобразен с всички изисквания на международните асоциации. Като варненци, считаме, че това ще е голям принос за града и ще привлече още повече туристи в региона“, смята Ивелина Жекова.

Амбициозната инвестиционна програма на "Феста Делфинариум" предвижда час по-скоро изграждането на нов многофункционален басейн. За да бъдат обновени басейнът и залата, делфините трябва да бъдат преместени. При тяхната свръхчувствителност към силата на звука, който ги депресира и разболява, не може да се извърши мащабен ремонт, да гърмят къртачи, дрелки или ъглошлайф. За това трябва да бъдат приютени в друг басейн с естествена морска вода, чието изграждане предстои отвън. Освен всички задължителни условия за нормален живот и комфорт на бозайниците, новият басейн ще отвори възможности и за уникалната терапия с делфини. Според световната практика контактът с тях действа изключително положително на някои заболявания на опорно-двигателната система, на пациенти с множествена склероза, инсулт, на деца с церебрална парализа, при стрес и др.

Мирослав ИвановАнкета

Къде искате да пътувате през новата 2023 г.?


Резултати