Заведения

Бившият министър Христо Проданов отвърна на ресторантьорите за ДДС-то

   
Бившият министър Христо Проданов отвърна на ресторантьорите за ДДС-то

Бившият министър на туризма Христо Проданов отвърна на собствениците на заведения и ресторантьори, които го опрекнаха за ДДС-то. " Не ми е в стила да си губя времето с безмислени спорове в публичното пространство и опровергаването на лъжи. Но в момента се намираме в предизборна кампания, избирателите са изправени отново пред избор и е важно да знаят истината и да вземат своето информирано решение. В противен случай “пробите и грешките” при изборите ни струват твърде скъпо на всички граждани на България. 
С учудване прочетох, че Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) критикуват позицията ми относно въвеждане на 9% ставка на ДДС за ресторантите и заведенията, категоризирани по З акона за туризма, както и за други видове туризъм. В интерес на истината ще посоча, че правителството, в което аз бях министър на туризма встъпи в длъжност на 13 декември 2021 г. Точно тогава имаше 5 работни дни да се приеме бюджетът на държавата. С моите усилия и с личната ми ангажираност по въпроса, ставката от 9% ДДС за ресторантьорски и туристически услуги се запази до месец юли, когато се разглеждаше актуализацията на бюджета. Само за 2 дни текстът мина на 2 четения в парламента. Но всъщност Ричард Алибегов, председател на БАЗ и Емил Коларов от СЗБ добре знаят за усилията ми тогава да се запази ставката от 9% ДДС за бранша и действията, които предприех като министър. 
Смятам, че има нужда да се говори истината и да се изясняват фактите, защото ГЕРБ и Бойко Борисов явно си активират хората да правят внушения и да тиражират лъжи.  Въпрос на достойнство е дали ще си позволиш да признаеш истината или ще тиражираш неистини в публичното пространство. И  да, изборите наближават, и тези избори ще бъдат много важни за това как България ще се справи с кризите, в които се намира", се казва в позиция на Христо Проданов. 
Преди ден Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България обвиниха Проданов, че именно докато е бил министър същата ставка беше отнета за слабоалкохолните напитки. И той по никакъв начин не е защитил запазването й. А цялата парламентарна група на БСП, както и депутатите от „Продължаваме Промяната“ подкрепиха отнемането на тази подкрепа за бизнеса. Както отмениха и всички останали, които съществуваха до момента.

Димо Христов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати