Новини Събития

Започна Августиада в Стара Загора

   
Започна Августиада в Стара Загора

Броят на туристите, посетили Старозагорска област от началото на годината, е по-висок от нивата през 2019 г. Това оповести при откриването на Фестивала на виното и кулинарното наследство „Августиада“ в Стара Загора служебният министър на туризма Илин Димитров. Юбилейното десето издание на феста събира в Града на липите 35 винарни от цялата страна и чужбина. Откриването бе уважено от посланика на Република Турция в България н.пр. Айлин Секизкьок, както и делегация от турската община Чорлу, водена от кмета Ахмет Саръкурт и президента на Търговско-индустриалната камара Изет Волкан.

При откриването министърът на туризма връчи две грамоти. Едната на Община Стара Загора за цялостен принос в развитието на културно-историческия туризъм и за популяризиране на бранда „Дестинация България“, а другата на Сдружението на хотелиерите и ресторантоьрите в Стара Загора. Министър Димитров подчерта, че инвестициите в развиването на туристически продукти дават резултат в старозагорски регион. Той определи като успешен отминалия сезон в страната. 16% по-малко туристи са посетили родното Черноморие през лято 2022 г. сравнено с данните от предпандемичната 2019 г.. Министър Илин Димитров прогнозира силен зимен туристически сезон, ако цените на енергонисителите останат на тези нива. „Ако успеем да рамкираме и сложим таван на енергоносителите се очаква много силен зимен туристически сезон в България. Интересът към нас е голям, и записванията вървят с добри темпове“, каза министърът на туризма.

Има забавяне на парите, които българските хотелиери трябва да получат по програмата за настаняване на украински бежанци. Въпреки това служебният министър на туризма се ангажира средствата да бъдат изплатени. Илин Димитров коментира, че програмата за настаняване на украински бежанци ще приключи в края на месец октомври. По думите му след това трябва да бъде решено как тя ще се трансформира. Той изрази позиция, че избягалите от войната в Украйна бежанци трябва да бъдат интегрирани в образователната и социална система на България.

Фестивалът „Августиада“ тази година ще продължи да радва старозагорци и гостите на града до 25 септември.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати