Новини Транспорт

Круизната компания MSC също облекчава мерките от 1 октомври

   
Круизната компания MSC също облекчава мерките от 1 октомври

Една от най-големите круизни компании – MSC, също облекчава мерките за качване на борда от 1 октомври 2022 г. Това обяви за TravelNews Радостина Янева, мениджър "Проекти" в Kruizi.bg и туроператора "Премиер турс". MSC съобщи следните мерки за пътуване, като премахва задължителния сертификат за пътуване в почти всички свои дестинации. На круизите в Северна Европа, Средиземноморието, Обединените арабски емирства, Египет, Червено море, Саудитска Арабия, Карибите, Южна Африка и Южна Америка за ваксинираните гости няма да се изисква да представят отрицателен тест. Неваксинираните или гостите, които са се възстановили от COVID-19, на възраст 5 и повече години, трябва да представят отрицателен PCR или антигенен тест, направен 48 часа преди качването.

За качващите се обаче в пристанище в Гърция (независимо от ваксинационния статус) трябва да представят сертификат за отрицателен тест. Тестовете трябва да бъдат лабораторно сертифицирани. Бързият антигенен тест, направен в домашни условия, не е валиден за целите на пътуването, обясни Янева.

От 8 октомри 2022 г. круизната компания Costa вече обяви, че въвежда нови процедури, които ще доведат до допълнително опростяване на протоколите за безопасност във връзка с Covid – 19 и по-специално на тези преди качване на нейните кораби. Основните новости се отнасят до Средиземноморието, Карибите и Обединените арабски емирства (ОАЕ), където напълно ваксинираните туристи вече няма да е наложително да предоставят негативен тест, направен 48 часа преди заминаването си. Освен това в Средиземно море и Карибите неваксинирани гости също ще бъдат добре дошли на борда, като предоставят отрицателен антигенен тест, направен преди пътуването, с валидност 48 часа.

Една от най-големите круизни компании в света - Royal Caribbean, премахна изискването за задължителна ваксинация за качване на борда на нейните кораби. "Задължителната ваксинация няма да важи за отплаванията след 5 септември 2022 г. по всички круизи в Европа, както и отплавания от Лос Анджелис, Галвестоун и Ню Орлеанс в САЩ", обясни Янева. Качването на борда става само срещу отрицателен тест.

Другата голяма круизна компания - Norwegian Cruise Line, прекрати изискването за ваксини за клиентите си на круизите и разхлаби правилата за тестване за коронавирус от 3 септември 2022 г. Напълно ваксинираните пътници, които са на 12 или повече години, вече не трябва да се тестват, преди да се качат на кораб на Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises и Regent Seven Seas Cruises. Пътуващите в тази възрастова група, които не са ваксинирани или които не показват доказателство за ваксинация, ще бъдат допуснати на борда, стига да представят отрицателен PCR или антигенен тест, направен в рамките на 72 часа преди качване на борда. За деца под 12 години няма да има изисквания за тестване или ваксинация.

Круизната компания Celestyal Cruises, която прави плавания до гръцките острови и Източното Средиземноморие, обяви облекчена политика срещу COVID-19 от 26-ти август 2022 г. За всички пътувания остава задължително условието гостите на и над 12 - годишна възраст да имат пълен ваксинационен курс, а за тези на и над 18 – включително бустерна доза (ако първоначалният им ваксинационен курс е завършен повече от 270 дни преди качването на борда). Също така се изисква всички гости на кораба да имат сертификат за отрицателен антигенен тест за COVID-19, направен не повече от 48 часа или отрицателен PCR тест, направен не повече от 72 часа преди качване, за разлика от досегашното изискване тестът да се прави 24 часа преди качване.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати