Новини Хотели

Чужди туристи от Турция и Израел са посещавали най-много Пловдив през юли

   
Чужди туристи от Турция и Израел са посещавали най-много Пловдив през юли

Плавно раздвижване в областта на туризма се отчита в Пловдивско. Приходите от нощувки в областта през юли достигат 7.9 млн. лв. Оказва се, едва 1.8 мил. лева са реализираните приходи от чуждестранни туристи.

В сравнение със същия месец на миналата година е регистрирано увеличение на приходите от нощувки с близо 30 процента, сочат данни на Националния статистически институт. Пораснал е и броят на местата за настаняване нарастване - с 11%. Но като цяло заетостта на леглата нараства нищожно спрямо юли 2021 г., където реализираните почивки са с 1.5 процентни пункта по-малко. При сравняване на данни на Института през годините откриваме, че броя на чужденци, посетили Пловдив през юли тази година, е близък до този за 2021г. За съжаление обаче той значително се различава от регистрираната посещаемост на чуждестранни туристи от преди пандемията. Това лято граждани на Турция са тези, проявили най-силен интерес към страната ни- 12.1%. След тях са туристи от Израел - 9.3%, Германия - 7.7%, Румъния - 5.4%. Почти равен е броят на туристите от Франция и САЩ, съответно 4.7% и 4.4%.

Що се касае до условията, който туристите си позволяват, откриваме, че малко над 46 на 100 от почивките в скъпи хотели с 4 или 5 звезди са реализирани от чужденци. Българите почиват основно в места за настаняване с 1 или 2 звезди. Общият брой на нощувките във всички места за настаняване в област Пловдив възлиза на 137.2 хил. Това представлява с 16.3% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Оказва се един значителен брой е реализиран от българи - 110.4 хил.

 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати