Новини Събития

Археологическият музей във Велики Преслав започна изпълнението на проект Новото сияние на Симеоновия Златен Век

   
Археологическият музей във Велики Преслав започна изпълнението на проект Новото сияние на Симеоновия Златен Век

Археологическият музей във Велики Преслав започна изпълнението на първите дейности по проект „Новото сияние на Симеоновия Златен Век“, съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Шумен главният уредник на музея Пламен Слалов, на която присъстваха и служители на културната институция.

Сред дейностите са създаване на рекламни материали, промяна на част от интериора на музея и изработване на „живи“ 3D холограмни изображения. Едното ще е на цар Симеон, а другото – на книжовник. След анкета с туроператори, туристи и посетители на музея ще бъде решено кой да е той. Най-много са предложенията холограмното изображение на книжовника да бъде на Константин Преславски или Йоан Екзарх, отбеляза Слалов. Вече е определено, че в образите на цар Симеон и на книжовника ще се превъплътят съответно актьорите Веселин Мезеклиев и Леонид Йовчев. Холограмните изображения, които ще бъдат част от интериора и екстериора на музея, след като бъдат активирани от служители на културната институция, ще предоставят информация на посетителите на български или английски език. Заснемането им се очаква да завърши до средата на декември, уточни Слалов. 

Изпълнението на проекта е насочено към преодоляване на намалелия брой на посещенията в музея вследствие на пандемията. Културната институция през 2019 г. е посетена от около 35 000 души, следващата година – едва от около 16 000, а през 2021 година – от около 24 000 туристи, допълни Слалов. Общата стойност на проекта е 64 971 лв., от които над 51 000 лева се предоставят от Националния фонд „Култура“, а собственото съфинансиране възлиза на 13 500 лева, бе съобщено на пресконференцията.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати