Новини Събития

Plovdiv Jazz Fest ще се проведе от 4 до 7 ноември

  27.09.2022 10:00  
Plovdiv Jazz Fest ще се проведе от 4 до 7 ноември

Гостуване на световната джаз звезда Гретчен Парлато, заедно с носителя на "Грами" Тейлър Айгсти, отбелязване на 70-годишния юбилей на Йълдъз Ибрахимова и няколко млади звезди от международната джаз сцена - това накратко предлага програмата на осмия Plovdiv Jazz Fest, който ще се проведе от 4 до 7 ноември в Дом на културата "Борис Христов" в Пловдив.

След като пандемията от COVID-19 беше свила сериозно програмата на фестивала през последните две години, през 2022 г. Plovdiv Jazz Fest се завръща с много повече събития и концерти в рамките на четири дни, както и съпътстваща програма.

Акцентите

Запазвайки подхода си да кани някои от най-атрактивните и интересни млади джаз музиканти, фестивалът в Пловдив ще бъде открит с концерт на тромпетистката от британско-бахрейнски произход Яз Ахмед, която ще излезе на сцената със своя квартет на 4 ноември от 20.00 ч.

Експерименталната музика на Яз Ахмед се опитва да замъгли границите между джаза и електронния саунд дизайн, а това, което прави на сцената, е описвано като опияняващ психеделичен арабски джаз. Тя има три издадени албума и програмата на концертите ѝ включва различни точки на света.

Яз Ахмед е работила с Radiohead, Лий Scratch Пери, Transglobal Underground, Артуро О'Фарил, Наташа Атлас и др. Била е част от световното турне на These New Puritan. Номинирана е от престижното американско списание DownBeat за "Тромпетист на годината" и бе посочена за "Изгряваща тромпетна звезда" през 2020 г. Тя бе отличена с две от престижните Jazz FM награди за 2020 г. в категориите "Албум на годината" и "Изпълнител на годината". Яз Ахмед е носителка и на престижното отличие Ivor Novello Award за иновация в музиката.

Следващият ден от програмата на фестивала - 5 ноември, ще започне с концерта на Йълдъз Ибрахимова заедно с Живко Петров, Веселин Веселинов-Еко и Христо Йоцов. Тази година певицата отбелязва своята 70-годишнина, а Plovdiv Jazz Fest ще ѝ връчи Наградата за цялостен принос в джаз музиката, с което ще отдаде огромна почит към дългогодишната ѝ и забележителна кариера.

 

Йълдъз Ибрахимова е едно от най-важните имена в историята на българския джаз, но нейната внушителна творческа биография надхвърля значително пределите на България. Тя започва да пее на 10-годишна възраст и впоследствие завършва музикално училище. Преди да се насочи към джаз музиката, Йълдъз Ибрахимова се дипломира в Музикалната академия в София с оперно пеене.

Гласът ѝ притежава уникален диапазон, който обхваща четири октави. Йълдъз Ибрахимова дебютира през 1975 г. с джаз квартета на Марио Станчев. Тя концертира с формациите "Джаз линия", "Акустична версия" и за кратко е солистка заедно с Теодосий Спасов на "Бели, зелени, червени". Носителка е на много награди и е имала концерти в над 30 страни по света.

Веднага след нея в същия ден на сцената ще се качи един от най-разпознаваемите и модерни млади джаз музиканти днес. С турнета из цял свят, американският пианист и композитор Емет Коен включва в натоварената си програма и Plovdiv Jazz Fest.

Той е сред централните фигури от своето поколение в джаз музиката. Свирил е и е записвал с Рон Картър, Бени Голсън, Джими Коб, Джими Хийт, Тути Хийт, Кърт Елинг, Били Харт и др. Коен започва да свири още на 3-годишна възраст по метода на Сузуки. Емет Коен ще гостува на Plovdiv Jazz Fest със своето трио.

Пианистите са определящи за селекцията на фестивала тази година. В неговата трета вечер на 6 ноември ще бъде концертът на може би най-известния фламенко-джаз пианист - Давид Пеня Дорантес. Той е добре познат на българската публика с концертите си заедно с Теодосий Спасов и втория си албум "Sur", записан в Париж, Севиля и София през 2001 г. През 2020 г. излезе неговият шести албум.

Дорантес е и сред най-прочутите музиканти от ромски произход. Силно повлиян от джаза и от класическото си музикално образование, Давид Дорантес се превръща в забележителен новатор и променя напълно представите за фламенко музиката. Носител на много музикални награди, той е гост на най-престижните фестивали. Концертът му в Пловдив ще бъде заедно с неговото трио.

 

Последният концерт от програмата на фестивала ще бъде на 7 ноември, когато на сцената в Пловдив ще излезе американската джаз певица и текстописец Гретчен Парлато. Тя заслужено е считана за една от най-изобретателните и хипнотизиращи с гласа си съвременни певици.

През 2021 г. Гретчен Парлато издаде своя нов албум FLOR, който отдава почит на бразилската музика и е първият ѝ студиен албум за последните близо десет години. Той ѝ донесе и втората номинация за "Грами" за "Най-добър вокален албум" и бе описан като прекрасен синтез между американска популярна музика, европейска класическа музика и бразилските стандарти. Важна тема в него е майчинството, което е било причината за временното оттегляне на певицата от музикалния свят.

Гретчен Парлато участва в над 85 албума на други музиканти и има четири издадени албума като лидер. За първи път е номинирана за "Грами" през 2013 г. Нейният "The Lost and Found" от 2011 г. пък получава над 30 национални и международни награди, включително награда на списание DownBeat за "Най-добър вокален албум". Още като студентка тя пее с Хърби Хенкок и Уейн Шортър, по-нататък си сътрудничи с много музиканти, сред които са Маркъс Милър и Аирто Морейра.

Гретчен Парлато пристига в Пловдив със своята група, част от която е един от най-интересните съвременни пианисти, Тейлър Айгсти, който пък тази година спечели "Грами" за "Най-добър съвременен инструментален албум".

Билетите за всички концерти вече са в продажба в мрежата на Еventim.