Новини Турагенции

Шанс Tравел представя магията на Индия

   
Шанс Tравел представя магията на Индия

Цветна, шумна, взривяваща представите ни и винаги автентична! Това е Индия – своеобразно пиршество на живота! Тази забележителна държава има богата история, уникална култура и някои от най-впечатляващите забележителности в света - за какво повече може да мечтае всеки пътешественик? “Никой не си тръгва от Индия завинаги, защото веднъж стъпил на земята й, опитал от ароматната й храна, носил пъстроцветните й копринени тъкани по тялото си, слушал музиката й, става неминуемо част от нея. Индия е рецепта за любов!”, разказва Елена Сфеир, маркетинг мениджър на “Шанс травел”. 

И продължава: „Европеецът тръгва към Индия с голяма доза предубеждения, но веднъж откъснал се от суетата на Западния свят, проглежда с нови очи за живота, който го заобикаля. Не случайно наричат Индия магична, мистична и непредсказуема дестинация. Тя е цял един субконтинент и размерите са първото нещо, което ще предизвика учудването ви. А после ще се очаровате от гостоприемството на индийците, удивителната симбиоза между човека и животните, разнообразието на етноси, културни традиции и богатия свят на индийските богове и богини.“

Туроператорът “Шанс травел” ще запознае българите с емблематичния Златен триъгълник и Амритсар - златното бижу на Пенджаб в 10 - дневна екскурзия. В периода 9 - 18 февруари 2023 пътешествениците ще се откъснат от рутината на всекидневието си и ще се потопят в нова реалност, която неминуемо ще промени мирогледа им. 

Златният триъгълник е отправната точка за всеки тръгнал към Индия за първи път в живота си. Това е един от най-любимите и посещавани маршрут, по който ще станете свидетели на изключителни образци на индийската архитектура - величественият Тадж Махал в Агра, дворците и крепостите на Розовия град Джайпур – столица на най-лютия индийски щат - Раджастан, пъстрия микс от древни паметници, храмове, прашни пазари и съвременни сгради във вечно забързаната столица Делхи.

Програмата е на цена от 3800 лв. на човек, 

в които са включени самолетен транспорт (международен полет София – Доха – Делхи/ Амритсар – Доха – София, вътрешен полет Джайпур – Амритсар), трансфери и посещения на забележителности с модерен климатизиран 18-местен автобус, 8 нощувки със закуски и вечери, в проверени хотели 4* по маршрута, както и входни такси за всички забележителности по програмата. В цената са включени и екскурзии, които ще бъдат проведени с местен англоговорящ екскурзовод, който ще разкаже детайлно за историята и културата на Индия. Преводът ще е осигурен от водача на агенция „Шанс травел“ Помислено е и за сигурността на пътниците, за това към пакета има и медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 10 000 евро. 

Комплексът Кутуб е първата спирка от индийското приключение. Той включва постройки от XIII в., които са вписани в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Най-известната сграда е минарето Кутуб Минар, наричано още “Кула на победата“, което е високо 72.5 м и представлява уникална гледка със своите деликатно издялани по стените фигури. Погледнато от върха – минарето има формата на разцъфнал лотос.

Столицата Ню Делхи 

също няма да остави никого безразличен. Разликата между Стария и Новия град е осезаема, но въпреки нея се създава усещане за хармоничност. Туристите ще имат щастието да посетят Акшардам, Джама  Масджит – най-голямата джамия в Индия, Храмът на Лотоса, гробницата на Хумаюн, Храмът Бирла Мандир, пазарът Чандни Чоук.

Никое пътуване до Индия не е завършено без посещение на Тадж Махал - най-известният храм-мавзолей в света. Световноизвестният паметник на любовта се намира на брега на река Ямуна и гледката е особено завладяваща по изгрев слънце - именно когато групата на “Шанс травел” ще се отправи натам. Културният паметник е построен приблизително между 1630-1652 г. по поръчка от императора Шах Джахан („Повелителят на света“), в памет на неговата съпруга Мумтаз Махал, която умира по време на раждане. 

Мавзолеят има многобройни символи, скрити в неговата архитектура и планиране. Така например на портата, през която посетителите влизат в парковия комплекс пред мавзолея, е изсечен цитат от Корана, който завършва с думите „влез в моя рай“. На местния език от онова време думите „рай“ и „градина“ са се изписвали по един и същ начин и затова може да се смята, че замисълът на Шах Джахан е да пресъздаде рая на земята и да положи тялото на своята възлюбена в него.

Джайпур е следващата важна спирка 

в обиколката на Индия. Основан през 1727 година, той веднага се превръща в столица на най-големия индийски щат – Раджастан. Нарича се „Розов град“ заради необичайния розов цвят на камъка, използван в строителството му. Според една легенда, през 1876 г., преди пристигането на принца на Уелс, било наредено да се нарисуват всички сгради в розов цвят и по този начин да се покаже дружелюбността и гостоприемството на местното население. Считан е за рай за фотографите, с пленителните си гледки и отличителен стил на Двореца на ветровете, Градският дворец, Амбер Форт. 

Полетът от Джайпур до Амритсар ще скъси разстоянието до Златния храм в Амритсар - Езерото на свещения нектар или на безсмъртието - център на сикхската история и култура, както и главна точка от индийското приключение на „Шанс травел“. Външността на Златния храм е с позлата на горните две нива, а интериорът е украсен с инкрустиран мрамор, дърворезба, мозайка от слонова кост, релефно злато, стенописи и релефно злато и сребро. Строежът му е провокиран от идеята за място за поклонение, където мъжете и жените от всички класи и религии могат да са наравно пред Бога. За да затвърди чистотата на своята цел и докаже искреността си, Гуру Арян специално поканил мюсюлманския суфистки светец Хазрат Миан Мир да постави основния камък на Златния храм. 

Край на пътуването бележи посещението на граничната церемония Уагах-Атари, която се провежда на граничната порта за спускане на знамената на Индия и Пакистан. Участниците, облечени в цветни униформи, извършват бързи и отривисти движения, наподобяващи танц. Докато трае залеза, железните порти на границата се отварят и двата флага се спускат едновременно. Знамената се свиват и войниците от двете страни разменят бързи ръкостискания, след което вратата се затваря.

Магията на Индия може да бъде открита във всяка точка от страната, но Златният триъгълник е идеалният маршрут за пътешественици, които я посещават за пръв път. Тази програма дава есенцията на едно първо пътешествие за всички, които намират очарование и възхита в индийската култура, архитектура и бит!

Йоана Шомова



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати