Събития

България очаква да увеличи туристите от Китай

   
България очаква да увеличи туристите от Китай

Надявам се по-бързо да се възстанови туристическият сектор и България да приема повече туристи от Китай след пандемията. Това обяви зам.-министърът на туризма проф. Мариела Модева по време на представянето на книгата „Китай през погледа на българите“ с автор Соня Алексиева в Китайския културен център. Преди пандемията, през 2019 г., страната ни е посетена от над 31 000 китайски туристи. Те обичат културното наследство и розобера в България, подчерта Модева. „Съвместната ни работа в Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН в сферата на насърчаването на обмена на кадри и популяризирането на културно-историческия туризъм могат да бъдат ползотворни и за двете страни”, каза зам.-министърът.

Посланикът на Китай в България Н.П. Дун Сяодзюн също обяви, че се надява да се увеличат туристите между двете страни след приключването на пандемията. „Планираме с българското посолство в Китай да рекламираме повече туризма и прекрасната България“, коментира той. Авторката на книгата Соня Алексиева посочи, че е видяла в Шанхай колко популярно е българското кисело мляко и село Момчиловци. Според нея потенциалът на туризма между двете страни е много голям и трябва да се развиват отношенията в тази сфера.

България ще продължи да укрепва приятелството с Китай в полза на двата народа, заяви вицепрезидентът на България Илияна Йотова. „Бих искала да подчертая динамичното развитие на Китай през последните години“, посочи Йотова и добави, че Китай се е превърнал в незаменим фактор в света. По думите ѝ България и Китай се радват на „седем десетилетия на взаимно доверие и уважение“. „Двете страни ще продължат да използват потенциала си в редица области“, каза още Йотова.

Посланик Дун Сяодзюн съобщи, че китайско-българските отношения са постигнали голям напредък през последните години и са пример за взаимна изгода и уважение на другата страна. Дипломатът даде висока оценка на ангажираността на България да следва принципа за „един Китай“, като добави, че страната е важен партньор в инициативата „Един пояс, един път“ на Балканите, както и стратегически партньор на Пекин в областта на икономиката, търговията, културата, образованието, науката, туризма и технологиите. Той обяви, че се предстои откриването на Дом на приятелството между двете държави, който ще бъде в София.

Китай затвори границите си за чуждестранни туристи заради пандемията от COVID-19 през 2020 г. Единствено специфични групи чужденци имаха разрешение да влизат в страната, както и притежателите на определен вид работна виза. През последните месеци обаче правилата постепенно бяха облекчени - от възобновяване на повече директни полети между Китай и някои страни до допускане на влизане на чуждестранни студенти с валидни разрешения за пребиваване в Китай.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати