Анализи Новини Събития

ЕС препооръчва да не се издават визи на руснаци, избягали от войната

   
ЕС препооръчва да не се издават визи на руснаци, избягали от  войната

Европейският съюз няма да издава шенгенски визи на руски граждани, избягали от войната в Украйна, в трети страни. Това се съдържа като препоръка, изпратена от Европейската комисия до столиците в петък, предава Дневник.

Желаещите да получат европейска виза трябва да кандидатстват от Русия, съобщи еврокомисарят за вътрешния ред Илва Йохансон.

Комисията съветва консулските служби да издават на руснаци само краткосрочни шенгенски визи и да проверяват подробно кандидатите дали не възнамеряват да останат по-дълго от 90 дни. Ако случаят е такъв, визата трябва да бъде отказана, каза комисарят.

"Разбираемо е, че руските граждани бягат, защото не искат да воюват в друга страна, която е окупирана от техния лидер. Избягването на мобилизацията не означава непременно противопоставяне на войната като такава. Освен това не може да се изключи, че руските граждани, които се опитват да заобиколят мобилизацията, като влязат в ЕС, също представляват заплаха за обществения ред, вътрешната сигурност или международните отношения", заяви еврокомисарят за вътрешния ред.

 

Руските граждани, които искат да останат по-дълго, могат да кандидатстват за дългосрочна виза или за временно пребиваване, в европейските консулства, както от Русия, така и от трети държави. .

Бягащите от войната имат право да поискат и убежище в Европейския съюз по международните правила.

ЕС отмени споразумението за визови облекчения с Русия през септември, което направи издаването на шенгенски визи по-трудно, по-бавно и по-скъпо за руските граждани.

Германия, която смята, че бягащите руснаци, подлежащи на мобилизация, трябва да бъдат допускани в ЕС. Източник във външното министерство в Берлин е съобщил на Райтерс, че в страните, съседни на Русия, се наблюдава скок в запитванията за визи от руски граждани.

"Можем да потвърдим рязкото увеличение на броя на запитванията, изпратени до нашите чуждестранни мисии в региона, особено по имейл и по телефона", казва източникът.

Списание "Шпигел" съобщи по-рано, че германските мисии в Ереван, Астана, Тбилиси, Баку и Минск са регистрирали хиляди искания за разрешителни за влизане в Германия след обявяването на частичната мобилизация на 21 септември.

Йохансон обаче заяви, че за момента няма голям наплив от руснаци, които желаят да стигнат до Шенген. През септември увеличението е с около 20 хил. спрямо предходните години. Променена е обаче демографията на влизащите, като мнозинството от тях са мъже в наборна възраст.

Общият брой на руските граждани, влезли на територията на ЕС през септември е 190 хил.

Около 20-30 души кандидатстват седмично за убежище в ЕС.

Еврокомисарят обяви, че наличието на валидна виза не е достатъчно за достъп до ЕС. Тя напомни, че според правилата, граничните слежители имат право да правят допълнителни проверки и да откажат влизане, ако преценят, че съществува риск.

"Деприоритизиране" на туристическите визи

В препоръките, подготвени по искане на европейските държави членки, се казва още, че издаването на туристически визи на руски граждани трябва да се "деприоритизира" и броят им да бъде ограничен.

Предимство трябва да се дава на кандидатите, които искат да пристигнат в ЕС, защото са противници на режима, имат семейни причини или са независими журналисти, които пътуват по работа, каза още еврокомисарят.

Повече проверки

Европейската комисия препоръчва на граничните пунктове и в консулските служби да се правят повече проверки на руските граждани, които представят или кандидатстват за визи. Като освен за намеренията им за оставане в ЕС, се проверява дали те не са заплаха за националната сигурност или за международните отношения.

Йохансон каза, че "би било добра идея" да се проверят и издадените вече шенгенски визи, но че това не се съдържа в препоръката на Европейската комисия, тъй като е правомощие на страната, издала документа за пътуване.

"Държавите членки би трябвало да отменят и да преозенят вече издадени шенгенски визи", каза еврокомисарят. Запитана дали това се отнася особено за дългосрочните и многократните визи, тя потвърди. ЕС е издал 12 млн. визи на руски граждани за Шенгенското безвизово пространство, които продължават да са валидни.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати