Турагенции

Туроператор пуска два чартъра до Армения и Грузия през ноември

   
Туроператор пуска два чартъра до Армения и Грузия през ноември

Армения и Грузия са сред най-интересните туристически дестинации, но българите сякаш ги оставят на заден план поради неудобния транспорт. Е, от ноември това вече няма да е проблем! Туроператорът „Абакс“ пуска два чартъра до Ереван с European Air Charter, в комбинация с вълнуваща обиколка на двете страни, съобщи за TravelNews Мартина Найденова, маркетинг мениджър на компанията. Полетите са на 13 и на 21 ноември 2022 г. с едноседмична екскурзоводска all inclusive програма. 

Армения и Грузия са разположени на една от най-отдавна населените територии в света и поради тази причина са дом на стотици забележителности, които биха предизвикали интереса на всеки пътешественик. От древни църкви, манастирски комплекси до най-голямата колекция ръкописи от Средновековието, най-древните останки от хуманоиди и разбира се, спиращи дъха гледки, природни картини и традиционно гостоприемство. Всичко това може да се открие в границите на живописните кавказки държави. 

„Искаме да покажем на българските туристи колко уникални са тези дестинации по лесен и достъпен начин. Няма нужда да се занимават с прекачвания и тромава организация, защото ние сме помислили за всичко“, подчерта Мартина Найденова. Пълният пакет е на цена от 2590 лв. на човек и включва самолетен билет, транспорт с модерен климатизиран автобус през цялото време, 7 нощувки по програмата, закуски  и обяди всеки ден, 2 вечери и входни такси по всички програми. „Абакс“ осигурява и пакет за максимална сигурност, медицинска застраховка с покритие 10 000 евро и покритие на COVID – 19, както и застраховка „Отмяна на пътуване“ с покритие на COVID – 19 с „Евроинс“. По време на цялото пътуване туристите ще бъдат придружени от местен екскурзовод и водач-преводач на български език с богат опит.  

„Предлагаме тази програма в 3 варианта – ECONOMY, SUPERIOR и DELUXE, като това са класове на база хотелското обслужване. Избрали сме три класа хотели в Ереван, Тбилиси и Дилиджан, които отговарят на всичките ни изисквания. Независимо дали изберете нещо по-бюджетно или луксозно бутиково настаняване ще останете доволни“, каза Найденова.  

Да посетиш Армения  

без да отделиш специално време на нейната столица – Ереван, е абсолютно недопустимо. Градът има богата история, тъй като е един от най-старите непрекъснато населени градове в света. Той датира от 8-ми век, когато крепостта Еребуни е построена от цар Аргищи. Ереван често е обвързан с „Розовия град” поради цвета на сградите, които са изградени от вулканични блокове в различни оттенъци на розовия цвят. Тази арменска област беше силно развита през последното десетилетие, което ѝ дава съвсем съвременен облик с нейните модерни ресторанти, кафенета, магазини и хотели. Несъмнено най-голямата гордост на Ереван е Каскадата – огромна структура от варовик, чийто строеж е продължил между 1971 и 1980 година. Стъпалата свързват различни нива с красиви градини, фонтани и модерни скулптури. От Каскадата се открива прекрасна гледка към центъра и към Арарат.  

Друг символ на града е мемориала - музей на Арменския геноцид. Построен е 1996 - 1997 г. в памет на жертвите на арменския геноцид от страна на Турция в периода 1915 – 1923 г. Освен това символизира ренесанса на арменската нация. В музея са представени документи, фотографии и различни материали, отразяващи отношението на международната общност към геноцида. 

Ереван разкрива много други впечатляващи гледки, но едно от любимите места на местните е площад „Република“. Той е дом на множество забележителности, като Историческия музей, Националната галерия и Дома на правителството, както и емблематичния хотел "Армения Мариот" и преспокойно може да прекарате цял ден само там.  

Армения е една от най-подходящите държави за поклоннически туризъм, тъй като е първата приела християнството за официална религия през IV в., когато е построена и първата църква. Тя носи името Ечмиадзин и продължава да функционира като главна арменска апостолическа църква. Освен нея в Армения може да откриете църкви, катедрали и манастири под опеката на ЮНЕСКО, които са от огромна историческа важност и са били духовни, културни и обучителни центрове в миналото. Такива са например манастирите Гегхард,  Хор вирап и Нораванк.  

Природните чудеса също са в изобилие в Армения. Страната има спиращи дъха планински гледки, но най-впечатляващ несъмнено е Националният парк Дилиджан. Той се нарича още „Арменската Швейцария“ или „Малката Швейцария“, тъй като красотата се простира докъдето стигне окото. От 2017 г. досега паркът е обект на постоянно развитие и ежегодно се обновяват екопътеките и инфраструктурата. Това прави мястото изключително добре уредено и перфектно за всеки спокоен следобед сред природата. 

Грузия е съседна на Армения  

държава, която споделя голяма част от историята ѝ. Тя е друг голям християнски център в историята и първата ѝ столица – Мцхта – все още привлича християни от цял свят. Разцветът на града е бил по времето на Александър Македонски, което прави мястото и с изключителна историческа и културна важност в съвременния свят. Цялата територия е културно-исторически резерват и обект на ЮНЕСКО. Там може да се открие катедралният събор Светицсховели, основан през IV век и свещено място за всеки православен християнин. Името означава „Животворящ стълб“, а за цялата си история е възстановяван два пъти. Любопитна подробност е, че на фреската в църквата, на която е изобразен Исус Христос, под двете му разпънати ръце, са нарисувани полукръгли предмети с по три лъча, които уфолозите смятат, че са летящи чинии, докато историците смятат, че тези предмети се отнасят до стиха от Библията: „Слънцето ще се обърне към тъмнината и луната към кръвта“. Къде е истината можем да гадаем, но определно художникът Григорий Гулджаварашвили дава храна за спорове. 

Тбилиси, столицата на Грузия, е един от най-модерните и космополитни градове в Кавказ. До наши дни е разрушаван от перси, араби, тюркмени, монголи, тюрки и построяван около тридесет пъти. Старият град представлява любопитна смесица от различни култури и това е особено очевидно, когато видите как си „съжителстват“ грузинска православна църква, арменска григорианска църква, синагога и турска джамия. С тази подредба в центъра на града, Тбилиси символизира толерантността си към различните религии.  

Мостът на мира, свързващ Стария град с новата част на Тбилиси над река Кура, е изцяло пешеходно съоръжение, изградено от стомана и стъкло, а от него се открива чудесна гледка към църквата Метехи, статуята Вахтанг Горгсали, крепостта Нарикала, моста Бараташвили и Президенството. Това е един от символите на града и местните обичат да се отбиват именно там да се насладят на прекрасните панорамни гледки.  

Това са само част от забележителностите по програмата, но едно е сигурно – тя ще е изпълнена с приключения и нови усещания. Някои от най-вълнуващите преживявания, които туроператорът „Абакс“ са подготвили, са дегустация на вино, концерт в манастир Гегард и два кулинарни майсторски класа – по приготвяне на лаваш и такъв за арменски десерти. 

Армения и Грузия са две държави, изпълнени с много културни, религиозни и исторически паметници. Наистина са от малкото дестинации, които са подходящи за всеки тип турист, тъй като предоставят всичко необходимо за незабравимо пътуване. Ако искате да преживеете вашата собствена кавказка приказка – туроператорът „Абакс“ ще се погрижи за пълната ви обиколка из тези райски кътчета.  

Йоана Шомова 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати