Анализи

Министър Илин Димитров внася в НС 9% ДДС за туризма и 100 млн. лв. за реклама

  03.10.2022 09:57  
Министър Илин Димитров внася в НС 9% ДДС за туризма и 100 млн. лв. за реклама

Служебният министър на туризма Илин Димитров ще предложи 4 мерки за туризма на Министерския съвет и след това внесени в новото 48-мо Народно събрание. Това обяви той в свой пост във фейсбук. Мерките ще бъдат предложени в бъдещия бюджет на страната за 2023 г. "Това е списък с 4 предложения за промени в Бюджет 2023, които Министерството на туризма е подготвило и ще внесе в Парламента без значение дали ще бъде намерена формула за мнозинство", пише Димитров. Предложенията са следни:
- 9% ДДС да се превърне в постоянна мярка

- Бюджетът за реклама да бъде повишен на 100 милиона лв., за да можем да работим върху бранд България и да сме адекватни с рекламата си. Ситуацията в момента е следната - Гърция има над 250 милиона лв., Турция над 410 милиона лв., а България разполага с 18 милиона бюджет за реклама. При одобрение в НС ще започнем веднага консултации с бизнеса и НПО сектора в страната. Ще се допитаме и до международни компании. Критично важно е да изработим правилна рекламна стратегия, която да се базира на даденостите ни ( море, планина, ски, култура, история, минерални води,вино, приключения, прекрасна храна).
Не трябва да се допуска нито един лев да бъде изхарчен нецелесъобразно или непрозрачно. Няма значение кой ще е министър, важното е да осигурят адекватни средства на ведомството.

- Изпратихме писмо до ЕК с молба дали е възможно да се възстанови мярката от 35 евро на седалка. Очакваме отговор. Добавихме и възможност за субсидия на автобуси. При желание от НС могат да се намерят варианти.

- Оставане на ограничението (таван) на цените на тока, като се добавят и ограничения за газ и безакцизно гориво за нафтовите стопанства на хотелите.

Всички тези мерки са коментирани отдавна и са заложени в исканията на бранша към политическите партии. "Аз лично смятам, че те са нужни и справедливи. Ще помогнат за стабилизирането на сектора, запазване на капитализацията на фирмите и привличането на туристи", подчертава Илин Димитров.