Турагенции

Ирак е една от най-интересните дестинации за екскурзия

  03.10.2022 12:51  
Ирак е една от най-интересните дестинации за екскурзия

Доминикана, Дубай, Малдиви - все дестинации, които през последните години станаха по-достъпни на българския пазар. Има обаче един туроператор, който не залага на стандартните дестинации. “Пенгуин травел” организира програми до някои от най-труднодостъпните и вълнуващи страни в света. Всъщност подобни дестинации се предлагат от не повече от дузина туроператори в световен мащаб. Според Димитър Попов, управител на компанията, една от най-интересните страни е Ирак. Тази година са водили една група, а следващата неделя заминава втората.

След години на политическа и военна криза, държавата бавно се отваря за туристи отново и е готова да покаже историческото и културното си наследство на света. А като държава с хилядолетна история и дом на някои от най-ранните империи, като Шумерската, Вавилонската и Асирийската, със сигурност има какво да покаже. Останки от тези древни цивилизации могат да бъдат видени из цялата страна, в места като Вавилон, където някога са се намирали Висящите градини на Вавилон, древния град Ур - известен като родното място на Авраам и Урук - мястото, от където произлиза клинописното писмо - първата писмена система в историята на човечеството. Тук се намират и някои от най-светите места за исляма, като древния град  Кербала и храма на Имам Али в Наджаф. 

Туроператорът предлага вълнуващо приключение  

в тази малко позната страна от 26 март и следваща дата - 17 септември 2023 г. “Пенгуин травел” планира 9-дневна екскурзия на цена от 3254 лв. на човек. В пакета са включени 8 нощувки в стандартни 3-4*** хотели със закуска, трансфери, наземен транспорт, местни англоговорящи гидове и водач от компанията. Туристите сами трябва да предвидят международните полети и входните такси по програмата.  

В арабските държави столицата е много важна част от културния живот и именно поради тази причина пътуването в Ирак започва именно от там. Интересен факт за Багдад е, че това е вторият по големина град в Арабския свят (след Кайро) и в Югозападна Азия (след Техеран). Големината го прави разнообразен, нетипичен и чаровно хаотичен. Там е планирано посещение на Археологическия музей, където се пазят важни артефакти от хилядолетната история на страната.  

Разходките в центъра на Багдад 

ще ви пренесат в древни времена, които напомнят за арабските приказки от детството. Известната улица Ал-Мутанаби представлява уникална гледка. Тя е повече от хиляда годишна и е преживяла най-различни бедствия, но въпреки това успява да запази автентичния си дух и оригиналната архитектура. Там се е намирал най-старият книжен пазар в Багдад, просъществувал по времето на династията на Абасидите, когато градът е бил известен метрополис.Следващата спирка е медресето Мустансирия, което е било едно от най-важните книжовни средища в региона през 13-ти век, а днес е архитектурен символ. Медресето преподава много различни предмети, включително медицина, математика, литература, граматика, философия и ислямски религиознание. Основният фокус на образованието обаче беше ислямското право. Той се превърна в най-видния и високопоставен център за ислямски изследвания в цял Багдад.  

Легендарният древен град Бабилон  

също е част от програмата. Въпреки, че е запазена една малка част от автентичния град, енергията на мястото е уникална. Чувството да се разхождаш по същите улици, по които са вървели най-могъщите владетели на древния свят и където е починал Александър Велики, не може да бъде сравнено с нищо друго. Това определено е исторически паметник, който те кара да се замислиш и да  поставиш живота си в перспектива. 

Градът процъфтява по време на управлението на цар Навуходоносор II - един от най-могъщите владетели на Нео-Вавилонската империя. Садам Хюсеин, който вижда себе си като модерния наследник на Навуходоносор, спонсорира мащабна реставрация на града. Тя обаче е доста противоречива, тъй като не са взети предвид автентичните останки и вид на града и не е приета от повечето археолози по света.  

Един от символите на града е портата Ищар - боядисана в ярко синьо и украсена с детайлни орнаменти и рисунки на фантастични животни. Тя е посветена на едноименната богиня - майка покровителка на Вавилон. Тя е богиня на плодородието, любовта и войната. Във Вавилонския пантеон тя е представена като божественото олицетворение на планетата Венера.  

Друго много интересно място в програмата на “Пенгуин травел” е  

Кербала - свещен град  

за мюсюлманите шиити. Той е разделен на две части – стара и нова, като по средата се намира Машад ал-Хюсайн, гробницата на Хюсайн бин Али, внук на пророка Мохамед. Там се състои едно от най-големите религиозни събития в света. Всяка година стотици хиляди шиити от цял свят идват тук, за да отбележат Ашура - най-важният религиозен празник за шиитите, когато почитат паметта на загиналия в битка Хюсеин ибн Али (внук на Мохамед), който е един от най-важните светци в шиа исляма. Останките от древния шумерски град- държава Ур, също представляват огромен интерес за туристите. Ур е построен около 3800 пр. Хр. Вярва се, че именно това е и библейският град Ур Халдейски, което е рожденото място на Авраам. Там може да се открие и Урски зигурат - каменен храмов комплекс, построен в чест на шумерския лунен бог Нана, който е бил смятан за покровител на града. 

Интересен, исторически и религиозен! Това е Ирак на туристическата карта. Подобно приключение се отдава веднъж в живота, затова се възползвайте и открийте тайните на Арабския свят! 

Йоана Шомова Анкета

Къде ще пътувате за Коледа и Нова година?


Резултати