Анализи

ЕК одобри 1.5 млрд. евро за модернизиране на фирмите в България по нова програма

   
ЕК одобри 1.5 млрд. евро за модернизиране на фирмите в България по нова програма

Европейската комисия съобщи във вторник, че е одобрила българската програма за "Конкурентност и иновации" за 2021 - 2027 г., отваряйки възможността за финансиране от европейския бюджет. Програмата е една от деветте оперативни програми, разработени от София за усвояването на 11 млрд. евро, които се полагат на България по линия на кохезионната политика до 2027 г. Тя е втората от началото на седмицата, която получава зелена светлина за финансиране, след като в понеделник Брюксел каза "да" на транспортните проекти, включително тунела под Шипка и прокарването на магистрала "Струма" в Кресненското дефиле.

Програмата за конкурентоспособност и иновации в предприятията e на стойност над 1.49 милиарда евро и е разработена за подкрепа на българските фирми за модернизация, цифровизация и внедряването на технологии с ниски въглеродни емисии.

Повече от 85% от бюджета й (1.28 млрд. евро) са предназначени единствено за малки и средни предприятия, съобщава Европейската комисия.

Основните цели на програмата са да се постигне интелигентен и устойчив растеж на българската икономика, както и промишлена и цифрова трансформация.

Чрез нея ще се финансират проекти за укрепване на капацитета за научни изследвания и иновации, внедряване на напреднали технологии, за преход към кръгова и енергийно ефективна икономика, за създаване на start up предприятия във вискотехнологичния и среднотехнологичния сектор, както и за излизането на българския малък бизнес на международни пазари.

По програмата ще може да се кандидатства за средства за защита на патенти, за въвеждане на цифрови технологии, софтуер, цифрови приложения и за киберзащита и защита на данните в малки и средни фирми.

Пари са предвидени и за въвеждане и сертифициране на системи за енергиен мениджмънт и за мониторинг и контрол на енергопотреблението.

По приоритета "кръгова икономика" са заложени мерки за намаляване на използването на първични суровини, увеличаване на използването на странични продукти и вторични суровини, рециклиране на материали, разкриване на сервизи за ремонт за удължаване на живота на продуктите, подобряване на управлението на отпадъците в предприятията.

Част от бюджета на програмата (35 %) ще бъде изпълнен чрез финансови инструменти като гаранции по банкови заеми и капиталови инвестиции, съобщават от Европейската комисия.

България е разработила девет оперативни програми по кохезионната политика за изпълнение през 2021 - 2027 г. освен одобрените две, предстои Европейската комисия да се произнесе още по заложените приоритети и проекти в областта на околната среда, морското дело и рибарството, научни изследвания и дигитализация, развитие на човешките ресурси, образование и за първи път - "Храни и основно материално подпомагане".

България и Европейската комисия сключиха през юли споразумение за партньорство, което разписва правилата за разходване на европейското финансиране, идващо чрез Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд плюс, Кохезионния фонд, Фонда за справедлив преход и Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати