Новини Турагенции

В Стара Загора започна осмата среща между туризма и общините

   
В Стара Загора започна осмата среща между туризма и общините

Служебният министър на туризма д-р Илин Димитров откри Осмата работна среща между туристическия бизнес и местната власт в Стара Загора. Организатор на тридневния форум, който е посветен на споделената отговорност при развитието на устойчива туристическа дестинация и туристически продукт, е Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Дискусиите през тази година се провеждат под мотото "Преосмислен туризъм". 

Министър Димитров поздрави организацията в лицето на нейните председател и заместник-председател - Димитрина Горанова и Даниела Стоева – за положените усилия и завръщането към успешните практики и поставените добри традиции. След две години прекъсване заради пандемията, отново се събирате за това ключово за туроператорите събитие, което свързва общините и туристическия бизнес, подчерта в обръщението си министърът.

„Вярвам, че устойчивото развитие в туризма и развитието на дестинациите минава именно през партньорството между държавата и бизнеса и това е формулата на успеха в дългосрочен план“, подчерта той.

Министър Димитров представи подготвените от екипа на Министерството на туризма мерки, които са критично важни и са свързани с Бюджет 2023 и пакета данъчни закони в рамките на предстоящата бюджетна процедура – запазване на ДДС от 9%, значително по-високия бюджет от 100 млн. лв. за национална реклама и утвърждаване на разпознаваем бранд България, таван на цените на горивата за зимата и идеята за 300 млн. лв. за ваучери за туризъм. Той съобщи също, че министерството е изпратило писмо до Европейската комисия, с което поставя въпроса за възможността туроператорите да бъдат подкрепени чрез нова мярка по подобие на мярката, популярна като "35 евро на седалка". Надяваме се да добавим и подобно субсидиране за автобусните пътувания, допълни министърът.

„Критично важно е да изработим правилна рекламна стратегия, която да се базира на даденостите ни, а това са не само море, но също планина и ски, култура, история, минерални води, вино, приключения, прекрасна храна. Особено много бих искал да подчертая колко е важно да развиваме културния туризъм във всичките му аспекти - културно-историческия, вино и гурме, а също и здравен, СПА, приключенски, защото те ще ни дадат формулата за успешното изграждане на България като целогодишна и привлекателна за широк кръг туристи дестинация“, подчерта министър Димитров.

В първия работен панел, посветен на ролите и отговорностите на държавата, местната власт, бизнеса и науката за изграждане на висококачествен и конкурентоспособен национален туристически продукт, взе участие заместник-министър Мариела Модева. Тя коментира концепцията за преосмисления туризъм с фокус към бъдещето и какъв туристически продукт искаме за дестинация България, за да бъде добре позиционирана и разпознаваема.

В началото на дискусиите Димитрина Горанова, председател на АБТТА очерта целите на работната среща, а Даниела Стоева, заместник-председател на организацията, подчерта необходимостта от създаването на конкурентен туристически продукт чрез взаимодействие между бизнеса и местната власт. 

Сред официалните лица бе заместник-кметът на Община Стара Загора Милена Желева. Тя увери, че местната власт подкрепя бранша и развива туризма в региона. По думите й последните данни показват, че Стара Загора и регионът са възстановили и дори надхвърлят нивата от 2019 година по брой туристи, настаняване и резервации.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати