Новини Събития

Министерството на туризма ще предложи да се заделят 300 млн. лв. за туристически ваучери

   
Министерството на туризма ще предложи да се заделят 300 млн. лв. за туристически ваучери

Министерството на туризма ще предложи в бюджетът за следващата година да бъдат предвидени 300 милиона лева под формата на ваучери, които да бъдат използвани само за туристически услуги. Това съобщи Министърът на туризма Илин Димитров, който участва в 8-ата работна среща между туристическия бизнес и местната власт, която се провежда в Стара Загора. Министерството на туризма е очертало пет стълба, на които да стъпва туризмът като бюджетна рамка. Единият от тях предвижда разширяване на обхвата на ваучерите. Рекламата на туризма трябва да бъде основана на даденостите на страната, а не само на морето и планината, като бъдат насочени послания и към вътрешния пазар, каза министър Илин Димитров:

"Второто ни предложение беше бюджетът за реклама да бъде 100 милиона лева, като това ще ни позволи да бъдем адекватни на пазара, да можем да популяризираме бранда ни. Третото ни предложение е ДДС да остане 9% за абсолютно всички в сектора, които упражняват дейности, свързани с туризма, и това да бъде за постоянно и да не я дискутирани всяка година тази мярка. Четвъртото ни предложение е да възстановим, ако ни позволят от Европейската комисия - има изпратено писмо, 35 евро мярката на седалка, а дори и да субсидираме автобусните чартъри".

Другата необходима мярка е да остане таванът на цените на тока, като се добавят и ограничения за газ и безакцизно гориво за нафтовите стопанства на хотелите, посочи Илин Димитров.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати