Новини Събития

Художникът Петър Пиронков представи нова изложба

   
Художникът Петър Пиронков представи нова изложба

Световноизвестният художник Петър Пиронков представи 50 творби, които разкриват вътрешния му свят и показват непознати страни на неговия характер. Експозицията „Духовното пространство на Петър Пиронков“ е ретроспективна и събира в себе си както произведения, които са представяни в различни европейски столици, така и някои, които са изложени за първи път. 

Официалното откриване на изложбата се проведе в Millenium Gallery на 5 октомври 2022 г. и тя ще продължи до 25 октомври 2022 г. Интересът към събитието беше огромен и десетки хора се редяха пред галерията, за да се докоснат до уникалното изкуство на Пиронков. Събитието беше открито от семейство Анна и Васил Банови, меценати и мениджъри на галерията, а модератор беше проф. д.н. Любомир Стойков, културолог и преподавател в Националната художествена академия. Художникът също се присъедини към откриването. Благодари за интереса и обяви, че произведенията разкриват личните му възгледи за изкуството.  

Ключовата идея на изложбата е да покаже, че „хората са тези, които правят духа и светлината, че хората са тези, които надмогнаха материята“. В изложбата присъства класическата живопис, която е направена чрез маслени бои и велатури. Основните колористични акценти са червено, синьо, зелено, жълто и бяло. 

Петър Пиронков е един от неоспоримите български таланти. Той се е превърнал в име на съвременното изкуство с красивите си живописи. Интересното за него е, че идва от семейство на художник и често могат да се открият сходства между работата на баща и син. Пиронков - младши определено е разпознаваем с експресивния си стил, който вдъхва дълбочина и сюжет на всеки замах с четката.  

Художникът е роден през 1977 г. в София. Завърша Национална художествена гимназия „Илия Петров“ със специалност „Живопис“. През 2003 г. се дипломира в класа на проф. Сандро Тротти със специалност „Живопис“ в Държавната художествена академия за изящни изкуства в  Рим. В периода между 1996 – 2021 г. участва в 59 изложби – самостоятелни и общи, в международни арт форуми и пленери в България и чужбина. Носител е на първа награда за живопис „Перикле Фацини” (1999 г.) и „Златно перо” (2011 г.). Работи в областта на камерната и монументална фигуративна живопис. Негови творби са притежание на галерии и частни колекционери в Италия, Франция, Белгия, Гърция, Великобритания,Германия, Холандия, Австрия, Русия, Китай, САЩ, Венецуела, Мексико, Швейцария и др. 

„Банално е да се каже, че новата изложба на неординерния Петър Пиронков е поредното разкриване на неговия вътрешен свят. Елементарно би било твърдението, че картините му са класическа рефлексия на природата и социума. Тези великолепни произведения са по-скоро паноптикум или още оригинален микс от личните открития на твореца в столиците и големите градове на Европа, както в различни странни местенца – инвенции, които той завладяващо интерпретира по посока на значими човешки състояния, вярвания и ценности. Нюансираното и натовареното със символи и знаци схващане за красотата и истината, волята и мъжеството привилегироват живописеца Петър Пиронков като явление не само в родното, но и в световното изкуство!“, коментира проф. Любомир Стойков. 

Йоана Шомова 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати