Новини Събития

Саудитска Арабия е избрана за домакин на азиатските зимни игри през 2029 г.

   
Саудитска Арабия е избрана за домакин на азиатските зимни игри през 2029 г.

В момент, в който почитателите на футбола се подготвят за първото "зимно" световно първенство в Катар, вниманието на спортната общественост беше привлечено от избора на Саудитска Арабия за домакин на... азиатските зимни игри през 2029 г.

Решението предизвика много коментари и въпроси. Международният олимпийски комитет (МОК) обяви, че не е замесен в избора на Азиатския олимпийски съвет.

В Саудитска Арабия снеговалежите са рядкост, а страната няма нито изградена инфраструктура за зимни спортове, нито традиции в тях, посочва "Ройтерс". Всички или почти всички съоръжения за спортните състезания ще трябва тепърва да бъдат построени.

"МОК не участва в процеса по взимане на решението", заяви говорител на организацията. Той подчерта, че устойчивостта на всяко спортно домакинство е заложена в основата на олимпийската програма "2020+5". Планът на комитета е олимпийските игри да стават по-евтини и привлекателни за бъдещи кандидати за домакини.

"В плана "2020+5" е заложено, че приоритет са съществуващите съоръжения. Ако такива не съществуват, е насърчително да се използват временни съоръжения", заяви говорителят на МОК. И добави, че друга цел е до 2030 г. да започнат да се организират "климатично-положителни" игри.

Намерението на Саудитска Арабия е да изгради планински курорт като част от проекта НЕОМ (NEOM), предвиждащ построяването на нов град в северната част на страната за 500 млрд. долара. Очаква се строежът да завърши през 2026 г.

В курорта ще има възможност за каране на ски.

НЕОМ" е най-амбициозният сред плановете на принц Мохамед бин Салман до 2030 г. Високотехнологичният проект е разположен на 26 500 кв. км на брега на Червено море.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати