Новини Транспорт

Volocopter тества италианското въздушно такси

   
Volocopter тества италианското въздушно такси

Volocopter, новото италианско въздушно такси, извърши първия си тестов полет с хора на борда във Фиумичино край Рим в четвъртък. Това е и първи такъв полет в италианското въздушно пространство. Тестът е част от изграждащата се мобилна екосистема на международното летуще "Леонардо да Винчи" във Фиумичино. Полетът е крайъгълен камък в плана за предоставяне на услуги с напреднала въздушна мобилност (AAM) в Рим до 2024 година, който се реализира от Aeroporti di Roma (ADR), Atlantia, UrbanV и Volocopter. 

Volocopter е сред разработчиците на превозни средства, които се надпреварват да разработят "въздушни таксита". eVTOL (електрически превозни средства с вертикално излитане и кацане) са новото решение за градска мобилност, което може да се смята за най-близкото нещо до летящите коли.

Този скорошен тестов полет на Volocopter използва нова инфраструктура на летището в Рим (вертипорт), която един ден може приема пътници, слизащи от търговски полети, за да продължат пътуването си до центъра на града за минути.

"Днешното събитие представлява важен крайъгълен камък в нашия път като пионери в тестването и внедряването на усъвършенствана въздушна мобилност в Италия и в изиграването на нашата роля в превръщането на градския транспорт във все по-устойчив и безпроблемен", коментира Марко Тронконе, главен изпълнителен директор на Aeroporti di Roma.

"Отварянето на първия вертипорт в Италия и първият eVTOL полет с екипаж представляват забележителна стъпка към активирането на първите AAM маршрути между летище Фиумичино и центъра на Рим до края на 2024 г., преди юбилея, за да предложим нашия принос към нашият град и нашите институции в посрещането на международните туристически потоци с новаторска, иновативна услуга."



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати