Новини Събития

България се представи за първи път на световно събитие за приключенски туризъм

   
България се представи за първи път на световно събитие за приключенски туризъм

България участва на най-голямото и значимо събитие в областта на приключенския туризъм за 2022 г. - Adventure Travel World Summit, което  се проведе в периода от 03-06.10.2022 в Лугано, Швейцария. Събитието е част от портфолиото на Adventure Travel Trade Association /ATTA/. 

Adventure Travel Trade Association е създадена през 1990 г. и обединява  над 30 000 туроператори, планински водачи, хотели, къщи за гости и шалета, туристически бордове, компании за туристическо оборудване и спортни дрехи, медии и журналисти на свободна практика, основно ориентирани към развитието на устойчивия и приключенски туризъм. 

Във форума участват над 700 водещи представители на бизнеса, на дестинации и на медиите от повече от 50 държави, с реален принос за динамичното развитие на приключенския туризъм в световен мащаб. 

Министерството на туризма е партньор на конференцията Adventure in Motion. Пред делегатите бяха представени разнообразните възможности за приключенски туризъм в страната ни. Това е отлична възможност за дестинацията да покаже автентичен и качествено ориентиран продукт с висока добавена стойност на международния пазар. 

Приключенският туризъм е един от най-бързо растящите отрасли в туризма и се отличава със своя принос за икономиката на дестинациите и приемащите местни общности. Над 65% от това, което пътуващите харчат, остава в дестинацията, срещу средно 15 - 20% при масовия туризъм.  

В България любителите на природата и приключенския туризъм могат да се насладят пълноценно на нейното богатство благодарение на широката мрежа от трекинг маршрути и такива за планинско колело, има множество възможности за практикуване на каяк и рафтинг, скално катерене, наблюдение на дивата природа, конни преходи, парапланеризъм, а през зимата - преходи със ски и със снегоходки, всички те в комбинация с кулинарни и вино изживявания, фестивали и запознаване с богатото ни културно наследство. Посещавайки и практикувайки тези форми на туризъм, туристите имат достъп до уникални места и природни забележителности, като маршрутите са разнообразни по дължина и трудност и са подходящи за хора с разнородни интереси и възраст.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати