Новини Транспорт

Съдът на ЕС реши: закъснели свързващи полети се обезщетяват, ако са включени в общ билет

   
Съдът на ЕС реши: закъснели свързващи полети се обезщетяват, ако са включени в общ билет

Хората, пътуващи от и до държава членка на Европейския съюз (ЕС), имат право на обезщетение в случай на голямо закъснение при директно свързан полет, реши Съдът на ЕС.

Това се прилага дори когато полетите се извършват от различни авиопревозвачи, но при условие че свързаните полети са били резервирани с един общ билет, продаден от туристическа агенция, уточнява пресслужбата на съда.

През 2004 г. ЕС прие регламент №261 за обезщетяване на пътници при отказан достъп на борда и отмяна или голямо закъснение на полети. Той се прилага за хора, които заминават от територията на държава членка, както и за тези, които пътуват към държава членка, когато услугата се извършва от европейски въздушен оператор.

В четвъртък Съдът на ЕС прие, че пътниците имат право на обезщетение и при свързващи полети, извършвани от различни превозвачи. Дали отделните авиокомпании се намират в специално правоотношение помежду си или не, в случая е без значение. Това обаче важи, когато полетите са били комбинирани от туристическа агенция и за тях агенцията е фактурирала обща цена и единен билет.

Разяснението на регламента се налага заради случай от 2018 г. Тогава пътничка купува чрез туроператор електронен самолетен билет за полет от Щутгарт до Канзас Сити. Той е съставен от три отделни полета. Първият – от Щутгарт до Цюрих, е изпълнен от Швейцарските международни авиолинии. Другите два полета – от Цюрих до Филаделфия и от Филаделфия до Канзас, се изпълняват от Американ Еърлайнс.

Електронният билет съдържа единен номер на резервация за целия този маршрут. Освен това в този билет Американ Еърлайнс е посочен като доставчик на услуги. Същевременно туристическата агенция издава и фактура, в която стои общата цена за цялото пътуване.

Докато първите два полета се извършват по график, полетът от Филаделфия до Канзас има повече от 4 часа закъснение. Заради това от името на потърпевшата Flightright, дружество за правна помощ на пътниците, ползващи въздушен транспорт, иска от Американ Еърлайнс обезщетение в размер на 600 евро.

В тази връзка германският Федерален върховен съд отправя до Съда на ЕС запитване за тълкуването на някои разпоредби от регламента от 2004 г. В отговор съдът уточнява, че „директно свързан полет“ обхваща всички междинни полети на едно пътуване, независимо дали те се извършват от различни превозвачи.

Изискванията за получаване на обезщетение в подобен случай са тези полети да са били закупени от туристическа агенция, която да е фактурирала обща цена и да е издала единен билет за тази операция. Тоест тези полети трябва да са запазени с една резервация. Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език./ Свободна Европа



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати