Анализи Новини Транспорт

IATA: Европейските авиокомпании растат по-бавно от другите

   
IATA: Европейските авиокомпании растат по-бавно от другите

Уили Уолш, директор на IATA (Международната асоциация за въздушен транспорт) пред Bloomberg TV

Вие обикновено сте оптимист. Имам чувството, че сте дори супер оптимист в момента. Защо?

- Не бих казал, че съм супер оптимист. Бих казал, че има доста песимисти в момента и трябва малко баланс. Не виждам особени причини да бъда оптимист. Все още сме на етапа на възстановяването. Имаме силно възстановяване, по-силно, отколкото очакваха повечето хора. Но все още има накъде да се развива, особено при международните полети, преди да се върнем към нивата от 2019 г. Много от тенденциите, които забелязваме са силно позитивни. Това ме кара да съм оптимист.

Европа все още има големи препятствия пред капацитета. Говорих с директора на KLM, на Схипхол все още има ограничение на капацитета и правителството се готви да въведе още ограничения. Други летища срещат подобни предизвикателства. Има най-различни фактори, които се съчетават. Европа по-бавно ли ще расте сега в авиацията?

- Да, така ще стане. Няма капацитет в Европа, както в други части на света. Възможностите за ръст са налице, но мисля, че ще бъдем възпрепятствани от капацитета. Това ще доведе до намаление на броя дестинации, обслужвани от Европа. Ще доведе до по-високи цени, защото имаме дисбаланс между търсене и предлагане. Смятам, че в бъдеще търсенето ще изпреварва предлагането. Така че ще бъде трудно.

Мерките, които се вземат от правителството в Нидерландия, за ограничения на Схипхол, не ги разбирам. Не съм сигурен, че те напълно са наясно с последиците, които ще има за операциите на този хъб. Но последиците ще са огромни.

Дали и други летища и други правителства ще последват?

- Ще бъде интересно да видим какво ще стане. Винаги съм оптимист, че когато някой види грешките на другия, ще ги избегне своите. Някои мерки тук ме изненадват. Ако се върнем към 2008г., когато бе въведен данък Билети в Нидерландия, тогава те се изненадаха, че не събраха приходите, които очакваха.

Причината да не генерират приходи, беше защото хората пак летяха, но не летяха от Нидерландия. Отиваха с кола от другата страна на границата и летяха от летища в Германия. Това ще стане пак. Някои от тези решения са водени от желание да се решат екологичните проблеми. Но няма да има значение, защото просто проблемът се прехвърля от Схипхол към други летища в Европа, които с радост ще поемат още бизнес.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати