Анализи Новини

Турция прави лекарствен туризъм

  09.10.2022 19:00  
Турция прави лекарствен туризъм

България е една от страните с най-евтини лекарства в Европа. Цените не ги определя аптеката, а вносител и производители, а промени се наблюдават, но не при всички продукти.

Вносът на лекарствата у нас е основно от Европейския съюз, но редица западни държави сигнализират за недостиг на голям брой лекарствени продукти.

В същото време се наблюдава „лекарствен туризъм“.

„Това е един „Параграф 22“, защото в България Данъкът добавена стойност на лекарствата е най-висок. При нас ДДС-то не е преференциално, докато в Гърция е 9% на лекарствата. И ако трябва да бъда точна, ние работим с най-ниския марж, говоря аптеките като то не е печалба, а добавка“, коментира Мая Попова, магистър-фармацевт.

Сравняваме цените в две страни – Турция и Германия. Много българи избират да купуват лекарства от близките до границата с южната ни съседка. Разликите в цените са от 30% до 300%.

За лев или два може да се купи блистер с хапчета за болка, за грип, капки за нос или други основно медикаменти.

Броят на всички аптеки в Къркларели е нараснал значително, заради големия наплив от клиенти от България.

„Завършил съм МЕИ и тук съм изкарал един сертификат за помощник-фармацевт. Помагам на съпругата ми, тя е завършила фармация в София. Идват при нас и казват, че може би на тройна, четири и пет пъти по-скъпо в България, отколкото при нас нещата“, споделя Еркмен Шахин, помощник-фармацевт.

В аптеката, в която работи, 9 от 10 клиенти са българи.

"При нас лекарствата, които са за настинки, имат е 24 хапчета. В България знам, че 12 хапчета са един блистер. Тук са два блистера. Около 40 лири е това - някъде 5 лева. В България разбрах, че това струва някъде 12-13 лева и е за един блистер. Значи като количество е наполовина и като цена е три пъти по-скъпо, доколкото разбрах", допълва той.

В Германия

Евелина Ангелова е магистър-фармацевт и от години работи в Германия. Наблюдава, че в момента най-търсени са всички лекарствени средства за грипни състояния като лекарства против кашлица, температуропонижаващи средства и капки за нос. Забелязва, че има и повишение на цените.

„От няколко месеца наблюдаваме наистина повишение на цените не е драстично, но има повишение, да. В какъв процент говорим? Ами, като процент 10 процента мога да кажа са завишени“, коментира Ангелова.

В Германия за децата до 18 годишна възраст всички лекарствени средства са безплатни,  възрастните трябва да си ги платят, освен ако не става дума за хронични заболявания.

Евелина си обяснява завишаването на цените със затруднените доставки на съставки на лекарства, произвеждани в Азия, което води и до липса на някои лекарства на германския пазар.

„При нас в Германия вече са налице и грипните, и вирусните заболявания. Много висок е процента в момента особено. Според нас ще е много трудна зима. Липсват много медикаменти на пазара и защото най-вече защото хората свалиха маските. И сега наистина започнаха грипните заболявания много, много силно и грипните заболявания също“, допълва Евелина Ангелова.

Сравнение на цените

У нас вече има платформа, която в реално време сравнява цените на лекарствата в мрежата.

„Мотивира ни това, че забелязахме, че в някои аптеки цените не са еднакви, имат разлики в тях като в някои моменти стигат до доста по-големи ценови разлики и искахме да създадем платформа, която да ни помага да намираме най-евтиното лекарство и съответно в една от най-близките аптеки до нас“, разказват създателите.Анкета

Къде искате да пътувате през новата 2023 г.?


Резултати