Новини Събития

ЕС удължава схемата за закрила на украинските бежанци до 2024 г.

   
ЕС удължава схемата за закрила на украинските бежанци до 2024 г.

В момент, когато украинците са подложени на засилени руски ракетни атаки, ЕС обяви, че удължава срока на действие на схемата за закрила на украинските бежанци в рамките на целия блок до 2024 г.

Комисарят по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон заяви също, че украинците в ЕС, които решат да се върнат в своята страна, могат да запазят статута си на бежанци там, стига да уведомят съответната страна от ЕС за преместването си, предаде БГНЕС, като се позовава на Агенция Франс Прес.

Решението за мерките беше взето, преди днес Русия да нанесе множество ракетни удари, засегнали много цивилни обекти в Киев и други украински градове, което накара украинците да се крият.

Йохансон заяви пред журналисти, че в момента 4,2 млн. украинци притежават статут на временна закрила по схемата на ЕС, която им дава право да живеят и работят във всяка страна от ЕС и да се възползват от помощ за настаняване и обучение. Програмата, която ЕС активира за пръв път на 4 март, след нахлуването на Русия в Украйна през февруари, първоначално беше предвидена за срок от една година, до март следващата година, с възможност за подновяване. Но Йохансон обяви, че сега тя "ще продължи да действа поне до март 2024 г.". Тя също така заяви, че правилото в схемата, според което временният статут на закрила се прекратява, след като лицето, на което е предоставен, се върне в страната си, е променено.

"Единственото нещо, което трябва да се направи, е да се уведомят националните или местните власти в приемащата държава за връщането обратно в Украйна", каза Йохансон.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати