Новини Събития

Модерният музей и СПА център Акве калиде отвори врати

   
Модерният музей и СПА център Акве калиде отвори врати

Новият музеен и СПА център в туристически комплекс „Акве Калиде“ отвори врати днес. Модерната виртуална експозиция отвежда туристите в една разходка през векове назад, когато чудодейните свойства на топлите минерални извори са били причина за създаването на селища край тях.

Тук са се лекували траки и гърци, римски императори, византийци, османци. 

Кметът на Бургас Димитър Николов сподели при откриването, че с позволение на Национални исторически музей и Регионалния в Бургас, всички артефакти, които се открият при археологическите разкопки на място, да се експонират именно в този музей. 

"Това е едно от малкото места в България, където имаме щастието да присъстват шест културни пласта. Това е една възможност "Акве каледи" да бъде освен лятна туристическа дестинация, но и целогодишна с възможността за използване на минералната вода, както и всички предмети, които намираме."

През тази година е разкрит римски канал и започва проучването на римската баня, която е съществувала там, обясни Димчо Момчилов, който е ръководител на археологическите проучвания. 

В другата част от центъра, всеки ще има възможност да се наслади на лечебните свойства на минералната вода. 

В басейна се поддържа температура от 36 градуса. Там може да се използва парна баня и сауна, студен, както и детски басейн.

Водата повлиява добре при проблеми с опорно-двигателната система, централната и периферната-нервна система и за укрепване на имунитета. 

Проектът се реализира по Проект "Силата на водата", финансиран от Оперативна програма "Региони в растеж".

Във финалната фаза ще се изгради и кампус, в който студенти от цял свят ще имат възможност да се докоснат до вековните археологически открития, които се разкриват край "Акве калиде". Няколко световни университета са заявили желание техните студенти по археология да провеждат практиките си именно в Бургас. 

До момента Германия, Франция, Англия и САЩ са потвърдили участието си в бъдещи летни лагери по археология.

Кампусът ще разполага с екологични бунгала. Ще има зони за хранене, в които ще се презентира начинът на хранене на нашите предци на база на събраните научни факти. Ще има школи по древна астрономия и древна медицина./ БНР



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати