Анализи Новини Хотели

Корупция пречи за издаването на туристически визи за България

   
Корупция пречи за издаването на туристически визи за България
Павлин Косев се възмущава от корупцията при издаването на визи за България
  Мирослав Иванов

Чуждите туристи се оплакват от корупция при издаването на туристически визи за България. Това заяви за TravelNews Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ). Сигналите идват най-много от туристите от Турция, от където имаме голям потенциал за привличане на гости за хазартен и СПА туризъм в района на Варна заради директната авиолиния между Истанбул и морската столица, коментира той. Туристите от югоизточната ни съседка са и сред една от основните групи, които посещават зимните ни курорти. „Гостите ни се оплакват от корупция и корупционни практики при издаването на визи за влизане в България. Те трябва да плащат повече ако искат да получат по-бързо виза“, каза Косев. Според него същата ситуация се наблюдава и на други пазари, с които страната ни има визов режим. Затова хотелиерите и туроператорите настояват България да започне да слага визите на границата при пристигането на туристите след като са получили предварително одобрение за влизане у нас.

Корупцията и правосъдитието са основната пречка за влизането на страната ни в Шенген за свободно пътуване през границите на ЕС без документи. България е външна граница на Общността и вече близо 10 години се бави влизането ни в зоната. Проблемът с визите за влизане в България от години се поставя от туристическия бизнес пред всичките правителства и остава нерешен. Отдавна се чака във външно министерство да заработи единен онлайн портал, чрез който максимално да се оптимизира процесът по подаване на заявления и заплащане на таксите по издаване на визи, а до края на годината той трябва да се прилага почти навсякъде в консулските служби и да е широко достъпен за гражданите. И в момента онлайн услуги се ползват чрез посредничеството на акредитираните туроператорски фирми. Основната пречка пред издаването на електронни визи е единната европейска визова политика, която не го позволява, обясниха от външно министерство. Българското законодателство е синхронизирано с общата европейска законова рамка и само промяна в директивата би могла да доведе до промяна в законовата уредба и у нас. Въпреки това, има и други държави, които са искали известни промени и облекчения. Очаква се до края на годината Еврокомисията да представи предложение, което може да промени ситуацията.  

Подобно е положението и с искането от страна на бизнеса сезонните чуждестранни служители с краткосрочна тримесечна виза да могат да я удължават на 9 месеца, без да се налага да излизат от страната. Засега европейската законова рамка не го позволява. Директорът на „Миграция“ в МВР Николай Николов наскоро обясни, че миналата година, с промяна в Закона за чужденците, процедурата беше максимално съкратена и улеснена, като при това стана на 1 гише. Той посъветва работодателите за по-тясно сътрудничество с Агенцията по заетостта, да наемат персонал с 9-месечна виза за дългосрочна трудова заетост, въпреки малко по-дългата процедура. Възможното решение и полезен ход – оптимизиране на процеса като поне първоначалното заявление се подава електронно.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати