Новини Хотели

До 20 октомври ще изплатят парите на хотелиерите

   
До 20 октомври ще изплатят парите на хотелиерите

Хотелиерите във Варна и областта алармират за забавени компенсаторни плащания. Те споделят, че не им е плащано от май.

"До 20 октомври ще бъдат изплатени всички безспорни суми за първата част на програмата, а тези от юни, юли и август - до края на месеца", заяви служебният министър на туризма Илин Димитров в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

По думите му има и спорни плащания. "Първото е, ако лицето, което е настанено в хотела, е започнало работа, без да уведоми, не можем да платим. Месец за месец това се отчислява със справка в НАП. Друга невъзможност за плащане е, ако лицето е напуснало страната, а хотелиерът го води, че е в хотела. Трети вариант е настаняване на един човек в няколко хотела. На последното място се изплаща сумата. Изхранването също е сериозен проблем. Документите се събират от отделен орган, който ги изпраща, когато реши", подчерта министърът. И обясни, че иска да види 9% ДДС за целия туристически сектор.

Според него ще бъде отворен период от 15 дни, в който ще бъдат приемани жалби от хотелиери. "Наследихме 1000 жалби за незизплащане на средства. Заварих неефективна, тромаво написана и тежка програма. Има 32 стъпки преди да се плати. За 2 месеца ние сме платили 4 пъти, удвоили сме скоростта. От пет дни вече работи софтуер, който позволява за 15 минути да спестим 15 дни работа. Чакахме списъци от 5 министерства, за да се разплатим. Благодарение на софтуера успяхме бързо да обработим юни, юли и август и да преминем на финансова обосновка. В сряда ще мине и през МС", разкри Димитров. 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати