Анализи Новини

По-скъпи билети и стачки ще вгорчат есенните пътувания със самолет

   
По-скъпи билети и стачки ще вгорчат есенните пътувания със самолет

Броят на пътуващите със самолет в Европа през лятото отново се увеличи с утихването на пандемията от КОВИД-19, но много пътници се сблъскаха с бавно обслужване на някои от най-големите летища, със забавяне или дори отмяна на полетите им. Тази есен не се очаква да донесе по-добро преживяване. Експерти предричат по-високи цени на билетите, по-бавно обслужване, отменени или забавени полети и стачки, пише БТА.

Проблеми за авиокомпаниите и пътниците им

Някои европейски авиокомпании продължават да изпитват проблеми, свързани с персонала, което води до неприятности за пътниците поради закъснения на полети или дори до отмяната им.
Представителите на кабинния персонал на нискотарифната авиокомпания Ryanair, които членуват в испански профсъюз, планират да продължат да стачкуват с искания за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Стачните действия се очаква да продължат от понеделник до четвъртък всяка седмица, до 7 януари следващата година. Ryanair беше засегната от 14-дневна стачка през лятото, което доведе до близо 300 анулирани полета до и от Испания, по данни на местните синдикати.
Друга нискотарифна авиокомпания - Eurowings, която е част от групата на германския авиопревозвач Lufthansa, е изпълнила само половината от полетите си, планирани за 6 октомври, тъй като пилоти на Eurowings стачкуваха с искане за по-добри условия на труд. Отмяната на полетите е засегнала около 30 хиляди пътници, съобщи авиокомпанията.
Междувременно нейната компания майка Lufthansa сключи през септември споразумение със своите пилоти за увеличение на заплатите им, което гарантира, че те няма да стачкуват поне до юни 2023 г., обявиха в съвместно комюнике авиопревозвачът и представители на профсъюзите.  

 
По-високи цени на самолетните билети

На фона на трудностите, които изпитват някои летища и авиокомпании, проблеми за пътниците вещаят и обявените от Ryanair и Lufthansa намерения за увеличаване на цените на самолетните билети.
Ryanair планира да повиши цените поради поскъпването на горивата, съобщи пред ДПА в края на септември Андреас Грубер, ръководител на германското подразделение на нискотарифната авиокомпания.
"Средната цена на билетите за полетите с Ryanair вероятно ще бъде повишена с между 40 и 50 евро в рамките на 5 години", уточни Грубер. Германският гигант Lufthansa също обяви по-високи цени на самолетните билети до края на годината.

Изпитания за пътниците

Всичко това - натоварени летища, забавени или отменени полети, както и по-високи цени на самолетните билети на някои авиокомпании, вещае трудна есен за много пътници в Западна Европа, след проблемите пред които бяха изправени през лятото. Пътниците трябва да бъдат подготвени, че може да се наложи да чакат по-дълго от обичайното, за да преминат през проверките за сигурност и документи, предупреждават летищните власти в редица страни. Те съветват хората да проверяват статута на полета си, преди да пристигнат на летището, за да не останат неприятно изненадани, ако той бъде отменен.
Вероятно пътуването със самолет и през тази есен може да се окаже истинско изпитание.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати