Новини Събития

Граничните проверки между Австрия и Германия остават до май

   
Граничните проверки между Австрия и Германия остават до май

Германия удължава проверките на австрийската граница с шест месеца, започвайки от ноември. Причината е нарастващият брой мигранти, които пристигат през Западнобалканския маршрут. Това заяви германският министър на вътрешните работи Нанси Фезер, цитирана от ДПА.

"Значително повече хора идват в Европа и това ме тревожи," каза Фезер след среща за миграцията с държавни и общински власти.

Западнобалканският маршрут остава най-използваният по данни на европейската гранична агенция "Фронтекс". От началото на годината до края на август близо 16 хил. души са засечени нелегално да влизат през него в Шенген, което е увеличение със 140 процента спрямо миналата година.

В края на септември Чехия и Австрия обявиха, че възстановяват граничните проверки по границата със Словакия по същата причина.

Министър Фезер разкритикува Сърбия, която позволява преминаването без виза на граждани на Индия и Тунис, които след това тръгват към ЕС, и заяви, че политиката на Белград е "неприемлива".

Миналата седмица Унгария, Сърбия и Австрия се договориха за допълнителни мерки за овладяване потока от мигранти от Западните Балкани към ЕС. Президентът на Сърбия Александър Вучич увери, че Белград ще съобрази условията си за преминаване с тези на ЕС, но посочи, че има значителен ръст на пристигащи от Сирия, Пакистан и Афганистан.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати