Новини Хотели

Хотелиерите в Банско вдигнаха цените с над 15%

   
Хотелиерите в Банско вдигнаха цените с над 15%

Туристическият бизнес в Банско се подготвя за предстоящия зимен сезон. Първите резервации вече са направени, но при по-високи цени на пакетите в сравнение с миналата година. От местния бизнес очакват добър сезон. Отново ще разчитат на туристи от България, но вече има заявки и от други страни.
“Информацията ни е, че западните курорти са вдигнали драстично цените, което ни освобождава ръцете, и знаем, че ще се насочи туристопотокът към нас. С оптимизъм гледаме към предстоящия сезон”, заяви пред БНТ Малин Бистрин.
“Има вече постъпили резервации. Не само от българските туристи, но и от съседни страни, Израел, Англия, по-малък ръст сякаш. Но има много резервации постъпили. Тенденцията към ранните записвания се възвръща”, казва Цветанка Банкова, управител на хотел.
Заради инфлацията хотелите повишават цените на пакетите за предстоящия зимен сезон с над 15%.
“Всеки един ще го изчисли в зависимост от своите разходи. Нали виждате, изненадата относно горивата и енергоносителите е огромна. Както и с ценообразуването на хранителните продукти и другите консумативи. Но в момента слагаме предпазливо цените. Не смеем да прибързаме от тази страна, защото искаме да бъдем максимално щадящи и конкурентоспособни на пазара и най-вече към туриста”, каза Малин Бистрин.
“Новогодишният пакет ще излезе между 2000 и 4000 лева, пак казвам, в зависимост от броя гости, възрастта на гостите в стаята и какво включва пакетът. Разбира се, ние от сега сме готови с ценовите политики и гостите могат да се възползват от ранни записвания, от преференциални пакетни условия”, каза Цветанка Банкова.
И тази година проблемът с наемането на достатъчно и квалифициран персонал се оказва най-голямото препятствие пред туристическия бранш. Българската работна ръка остава предпочитана от хотелиерите, но според тях ще им се наложи отново да разчитат и на работници от трети страни.
От хотелиерския бранш се надяват да няма нови изисквания, свързани с Ковид пандемията, тъй като това ще изплаши както туристите, така и бъдещите работници.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати