Новини Събития

Откриват почетно консулство на България във Венеция

  12.10.2022 17:49  
Откриват почетно консулство на България във Венеция

Министерският съвет прие решение за назначаването на Пиер Джовани Козмо за почетен консул на България в Италия със седалище Венеция и консулски окръг, обхващащ територията на област Венето.

„Назначаването на италианския гражданин, който има богат управленчески опит в частния сектор, е мотивирано от желанието на двете страни за използване на съществуващите възможности за развитие на регионално сътрудничество, търговско-икономическите отношения и културно-образователни контакти с област Венето, която не е включена в консулския окръг на никое от действащите на италианска територия почетни консулства на България и в която има обособена българска общност“, посочват от МС.

Според официалната статистика към началото на 2021 г. в област Венето има около 2000 българи с постоянно местожителство, като по оценка на българското посолство в Рим общият им брой е над 4000 души, преобладаващата част от които са намират в провинциите Верона и Венеция. В престижния университет „Ка Фоскари” във Венеция функционира лекторат по български език и култура, който се посещава от италиански студенти, уточняват от правителствената служба.

„Откриването на почетно консулство на България със седалище Венеция ще допринесе за задълбочаване на двустранното сътрудничество на местно ниво в области като търговия, туризъм, култура и образование, както и би оказало положително въздействие в защитата на правата и интересите на българската общност в област Венето“, посочват още от МС.Анкета

Къде искате да пътувате през новата 2023 г.?


Резултати