Новини Събития

Откриват почетно консулство на България във Венеция

   
Откриват почетно консулство на България във Венеция

Министерският съвет прие решение за назначаването на Пиер Джовани Козмо за почетен консул на България в Италия със седалище Венеция и консулски окръг, обхващащ територията на област Венето.

„Назначаването на италианския гражданин, който има богат управленчески опит в частния сектор, е мотивирано от желанието на двете страни за използване на съществуващите възможности за развитие на регионално сътрудничество, търговско-икономическите отношения и културно-образователни контакти с област Венето, която не е включена в консулския окръг на никое от действащите на италианска територия почетни консулства на България и в която има обособена българска общност“, посочват от МС.

Според официалната статистика към началото на 2021 г. в област Венето има около 2000 българи с постоянно местожителство, като по оценка на българското посолство в Рим общият им брой е над 4000 души, преобладаващата част от които са намират в провинциите Верона и Венеция. В престижния университет „Ка Фоскари” във Венеция функционира лекторат по български език и култура, който се посещава от италиански студенти, уточняват от правителствената служба.

„Откриването на почетно консулство на България със седалище Венеция ще допринесе за задълбочаване на двустранното сътрудничество на местно ниво в области като търговия, туризъм, култура и образование, както и би оказало положително въздействие в защитата на правата и интересите на българската общност в област Венето“, посочват още от МС.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати