Събития

Превърнаха рудник в Мадан в музей

   
Превърнаха рудник в Мадан в музей

Уникалната подземна експозиция ще бъде открита официално през ноември т.г., като в момента се набира персонал за екскурзоводи за дестинацията, съобщи на брифинг кметът на Мадан Фахри Молайсенов.

Подземната руднична експозиция е направена по проект „TERRA-MINE“ в сферата на минния туризъм с финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V „Гърция-България 2014- 2020“. Община Мадан защитава проекта в партньорство с гръцката община Пилеа – Хортиатис, Тракийския университет „Демокрит“, Международният гръцки университет, катедра „Бизнес администрация“, дисциплина “Управление на туризма“ и Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. Общата цел на проекта е опазването и разработване на старите мини и кариери в трансграничния регион за туристически цели.

По проекта започва да работи Музей на минното дело, рехабилитирана е и уникалната Кристална зала с близо 600 експоната. Ремонтирана и обезопасена е и пещера „Шаренка“, която е на около 2 км от миньорския град. В нея туристите могат да се запознаят с начина, по който още траките са добивали руда още през бронзовата епоха / 16-12 в.пр.Хр./.

„Музеят на минното дело е единствен по рода си на Балканите. С подземния музей „Сполука“ и пещера „Шаренка“, както и с Кристалната зала, обхващаме пълния набор от възможности за запознаване с рудодобива, който може да се предложи на туристите.

Нашата цел е с новите атракции да привлечем максимален брой туристи в нашата община и регион. Планираме да надградим проекта с отварянето на еко пътеки в района на Мадан до всички забележителности в общината, така че да имаме цялостен туристически продукт“, каза Молайсенов.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати