Хотели

Хотелиери по морето предупредиха за нова вълна бежанци от Украйна

   
Хотелиери по морето предупредиха за нова вълна бежанци от Украйна

Хотелиери по морето предупреждават за прииждане на нова вълна бежанци от Украйна след последното развитие на военните действия там. "Само в сряда в Слънчев бряг са пристигнали 20 автобуса с украинци, основно от Запорожка област и Киев", обясни Елена Андонова, хотелиер в курорта.

"Бежанците биват настанявани в местните хотели и курортът има капацитет да посрещне и тази вълна, но притеснението ни е дали програмата за хуманитарно подпомагане на украинските бежанци ще бъде удължена и след 31 октомври", посочи Андонова.

От лятото насам програмата за подпомагане на украинските бежанци бе на няколко пъти удължавана - първо до края на август от правителството на четворната коалиция, а след това и от служебния кабинет за месеците септември и октомври. Променена бе и помощта за подслоняването от 40 лв. на ден за пълен пансион на човек, действаща до края на май, на 15 лева или 10 лева без изхранване от юни. Освен това голяма част от украинските бежанци трябваше през лятото да напуснат морските хотели и бяха настанени в туристически бази във вътрешността на страната. 

За юни правителството одобри 7.4 млн. лв. за покриването на разходите по подслона и изхранването на около 26 000 украински граждани. Помощта бе поискана от над 330 хотелиери за общо 574 330 нощувки. През юли сумата падна на 5.1 млн. лв. за 435 323 нощувки, подадени от 264 хотелиери.

Все още не са приключили плащанията за месеците юни и юли, а за август изобщо не са започнали, посочиха представителите на туристическия бранш.

Тези дни служебният министър на туризма Илин Димитров се похвали, че в подопечното му министерство е внедрило специализирана софтуерна програма, с помощта на която драстично ще се намали времето за обработването и проверката на документите при кандидатстването по хуманитарната програма за украинските бежанци.

Обработването ръчно на огромния обем от информация, подаден от хотелиери и институции затруднявало досега процеса на одобрение на заявленията и превеждането на помощите. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати