Новини Хотели

Брюксел улесни плащането на издръжката на украинските бежанци

  14.10.2022 08:11  
Брюксел улесни плащането на издръжката на украинските бежанци

Европейските държави ще получат достъп до още общо 3.5 милиарда евро за интеграция на украинските бежанци, след като в четвъртък беше разширен списъкът от фондове, от които могат да се пренасочват средства за това. Парите могат да се вземат от авансовото финансиране по оперативните програми за 2021-2027 г., както и чрез включването на Кохезионния фонд към портфейлите, от които могат да се черпят средства.

Решението позволява финансирането на проекти за интеграция 100% за сметка на европейския бюджет, без да е необходимо национално съфинансиране, както възстановяване на разходи със задна дата на проекти, занимаващи се с нуждите на бежанците, които вече са завършени.

30% от разходите за бежанците могат да се заделят за местните власти и организациите на гражданското общество, работещи в местните общности, съобщи Съветът на ЕС.

Новите мерки допълват финансирането, което вече е мобилизирано в подкрепа на украинските бежанци в рамките на Кохезионното действие за бежанците в Европа (CARE), прието през април. Те допълнително увеличават гъвкавостта при използването на еврофондовете за бежанците и ще улеснят прехвърлянето на забавени проекти от миналия финансов период към настоящия.

От началото на войната в Украйна над 7.6 милиона души са избягали в други европейски държави, според данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

От портала за украинските бежанци на българското правителство става ясно, че 53 213 украински бежанци са останали в страната, като държавата е настанила във ведомствени помещения 16 780 души. Останалите са на свободен наем. Общо 139 хил. украински граждани са поискали европейската временна закрила в България от началото на войната.Анкета

Къде искате да пътувате през новата 2023 г.?


Резултати