Новини Хотели

Брюксел улесни плащането на издръжката на украинските бежанци

   
Брюксел улесни плащането на издръжката на украинските бежанци

Европейските държави ще получат достъп до още общо 3.5 милиарда евро за интеграция на украинските бежанци, след като в четвъртък беше разширен списъкът от фондове, от които могат да се пренасочват средства за това. Парите могат да се вземат от авансовото финансиране по оперативните програми за 2021-2027 г., както и чрез включването на Кохезионния фонд към портфейлите, от които могат да се черпят средства.

Решението позволява финансирането на проекти за интеграция 100% за сметка на европейския бюджет, без да е необходимо национално съфинансиране, както възстановяване на разходи със задна дата на проекти, занимаващи се с нуждите на бежанците, които вече са завършени.

30% от разходите за бежанците могат да се заделят за местните власти и организациите на гражданското общество, работещи в местните общности, съобщи Съветът на ЕС.

Новите мерки допълват финансирането, което вече е мобилизирано в подкрепа на украинските бежанци в рамките на Кохезионното действие за бежанците в Европа (CARE), прието през април. Те допълнително увеличават гъвкавостта при използването на еврофондовете за бежанците и ще улеснят прехвърлянето на забавени проекти от миналия финансов период към настоящия.

От началото на войната в Украйна над 7.6 милиона души са избягали в други европейски държави, според данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

От портала за украинските бежанци на българското правителство става ясно, че 53 213 украински бежанци са останали в страната, като държавата е настанила във ведомствени помещения 16 780 души. Останалите са на свободен наем. Общо 139 хил. украински граждани са поискали европейската временна закрила в България от началото на войната.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати